Az első magyar natúr gin máris világhírű

2022. 04. 01., 12:09
Spiritusz
8492
By Gusto

A legújabb magyar gin brand több szempontból is nehezített pályára érkezett volna, de rögtön két rangos díjjal vívta ki magának a nemzetközi figyelmet: aranyérmet nyert a The Spirits Business versenyen, bronzot az IWSC Spirit 2022 mezőnyben.

Neve egyrészt Kálmán Imre korszakalkotó operett legendájára, a Tatárjárásra (Gay Hussar — Vidám Huszár) utal, másrészt a mű által inspirált, régi londoni étterem előtt is tiszteleg, mely Gay Hussar néven fogadta vendégeit a Soho városrészben. Híres, hírhedt étterem volt, sok sztorival, pletykával. 

Natúr gin, sipping gin — némi magyarázatra szorul ez a két kifejezés. A Gay Hussar gin single shot technológiával készül, vagyis a lepárlás után kizárólag vizet adnak hozzá. És itt jön képbe a sipping gin lényege: mivel a párlatot kizárólag vízzel és csak egyszer hígítják, kevésbé koncentrált az íz, kevésbé fog harapni”.

Ezért a megszokott ginekkel ellentétben úgy kortyolgathatjuk, mint a whiskey-t vagy a konyakot. Azt már mondanunk sem kell, hogy az eredeti ginkészítés a natúr gineket jelentette, csupán a tömeggyártás, kapacitásnövelés végett jött képbe a szélesebb körben ismert koncentrátumot alkalmazó eljárás.  

Az alap szesz gabona és Rátkáról (Tokaji térség)származó hárslevelű szőlőből készült szesz keveréke, ami texturálja az italt, meglesz a mélysége is, anélkül, hogy önmagában nehezen kortyolható lenne.

Összesen 8 komponens felhasználásával éri el azt a friss, aromás, gyümölcsös illatát és pimasz ízét, ami miatt a kortárs kisüzemi ginek között ennyire jól helyt tud állni. Angelika gyökér, boróka, babér, citromhéj, homoktövis, koriander, mandula és orris gyökér kerül bele. Üvege karcsúsodó, szakít a köpcös ginek attitűdjével, visszanyúlva a hagyományos palackformához.

Nyitókép: Talabér Géza