Elkészült a világ legelső tokaji hordóban érlelt rumja

2020. 11. 17., 09:33
Spiritusz
5756
By

Íme a világ legelső tokaji hordóban érlelt rumja, a Dictador 2 Masters Royal Tokaji 1977. 

A világhírű kolumbiai luxus italmárka, a Dictador 2 Masters sorozatában a rumot a világ legnevesebb italkészítő manufaktúráihoz juttatják el Hernan Parra, a Dictador master blandere által kiválasztott mesterekhez.

A díjnyertes kolumbiai rum utolsó érlelési szakaszában került már francia konyakos hordókba vagy éppen skót whiskey lepárlóba, hogy mindenhol a legkülönlegesebb italok jegyeivel, a legjobb mesterek felügyelete mellett teljesedhessen ki.

Eddig összesen hét ilyen kollaboráció született. Most pedig tokaji 6 puttonyos aszús hordókban, Kovács Zoltán, a Royal Tokaji borásza által nyerte el végleges formáját a 43 éves rum. 

Itt egy rövid videó arról, hogyan készült. 

A rum 1977 óta érlelődött Kolumbiában, amerikai tölgyfahordóban, mielőtt idén januárban megérkezett Magyarországra, ahol hét hónapig érlelődött a Royal Tokaji Borászat 12 éves, 300 literes zempléni tölgyfahordójában.

A hordóban a rum átfejtése előtt két évig 6 puttonyos tokaji aszú volt, így az érlelésnek köszönhetően a rum magán viseli az aszú ízjegyeit is. 

A végeredmény komplex: édeskés-rumos, trópusi gyümölcsös, mézes, csokis, mandulás, pisztáciás, aszús és számos szétszálazhatatlan illat keveredik. Lágy ízében visszaköszönnek az illataromák. 

A prémium italból mindössze 500 üveg készült, mindegyiket Tokajban palackozták. A sorszámozott palackok üvegcímkéjét Hernan Parra és Kovács Zoltán ujjlenyomata díszíti, igazolva a rum egyediségét is. 

Az együttműködés ötlete a Dictador magyarországi disztribúciójáért is felelős Italguru Kft. cégvezetőjétől, Fehér Pétertől származik.