Ha csak egy japán whiskyt kóstolna, ez legyen az

2020. 09. 27., 19:32
Spiritusz
6644
By

Tíz éve vagyunk a japán whisky lelkes rajongói. Az évfordulót egy új felfedezéssel ünnepeljük.

Világos aranyszín, ami remélhetőleg azt jelenti, színezékként nincs benne karamell. (Egészen biztos vagyok benne, hogy nincs.)

Ugyanakkor előrevetíti az ital könnyed eleganciáját is.

Illata azonnal elcsábít: tavaszi virágok, zöld alma, fehér húsú őszibarack, grapefruit, ananász, citrom, leheletnyi mentalevél, őrölt fehérbors. Micsoda gazdagság!

Ízben a virágos-gyümölcsös aromákon csavar egyet a bazsalikomra emlékeztető aroma, ami zöldességével moderálja valamennyire a whisky édességét.

Lecsengésében a citrusosság mellett némi frissen felsepert asztalosműhely-feeling is társul.

Nem véletlen, hogy ez a japán Suntory 3 lepárlójából (Yamazaki, Hakushu és Chita) származó blend a Toki, vagyis az idő fantázianevet kapta. Névadói valószínűleg nem annyira a múltra, mint inkább a folyamatos megújulásra gondolhattak.

Amúgy Japánban az első, Suntory névre hallgató whiskylepárlót 1899-ben alapították.

Mert ez a modern japán whisky etalonja.

A japán whiskyk rajongójaként nem győzöm hangsúlyozni, hogy a felkelő nap országának blendje simán felér egy hagyományos skót malátawhiskyvel.

Talán erre is utal a Toki (idő) elnevezés, hogy ez a whisky híd a hagyományos és az új ízek között.

14 890 forintért vettük a whiskyshopban.

Ja, majd' elfelejtettem: szárazpróbájában visszaköszön az őrölt fehérbors. És tetől talpig elegancia. Huh. Minden korty után libabőrös vagyok.

Fotók: gusto.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Milyen a whisky, ha japán?

A japán whiskyt nem lehet eléggé csodálni