Itt az első magyar whiskey, amit sörös hordóban utóérleltek

2022. 05. 24., 19:11
Spiritusz
6687
By Gusto

2022. májusában palackozták az első sörös hordóban utóérlelt whiskey-t a Gemenc Distilleryben. 

A 60% kukorica és 40% árpa összetételű whiskey-t a Horizont Brewing Prémium, Night Shift Barleywine 2021 sörének hordójában utóérlelték. 

A Horizont Brewing és a Gemenc Distillery együttműködése évekre nyúlik vissza. 

Szőke Lajos lepárló mester és Méhn Marcell sörfőző mester közös tulajdonsága, hogy imádnak kísérletezni. Ennek köszönhető a sikeres együttműködés, melynek révén az elmúlt években whiskey-s hordóban érlelt sör és sörös hordóban érlelt whiskey-t is kóstolhatnak a fogyasztók.

A 148 és a 152 sorszámú hordó története a whiskey lepárlóban kezdődött, itt került a 0046-os Gemenc whiskey az új zempléni tölgyfa hordóba. 

A whiskey palackozása után a hordók a Horizont sörfőzdéjébe kerültek, ahol Night Shift Barleywine sört töltöttek bele és 12 hónapig érlelték. 

A sörfőzde 2021 decemberében dobta piacra whiskey hordóban érlelt prémium sörét. A sör érlelését követően a hordók hazatértek és 2021. márciusában a 2018-ban készített Gemenc 0046 whiskey került a hordókba utóérlelés céljából.

2022. májusában palackozták a két hordó tartalmát, összesen 193 darab 0,5 literes 48% alkoholtartalmú palack készült.

Gemenc BRONZ whiskey 

A termék a Gemenc Bronz nevet kapta, mely egyrészt beleillik a RED, GOLD sorozatba, másrészt a bronzszín utal a sörös érlelésre is. A palackok címkéje eltér a hagyományos Gemenc whiskey címkétől, a design apróbb módosításokkal a lepárló egyik sikertermékének a Gemenc RED whiskeynek a designját követi. A címke tetején megjelenik a piros fehér zöld sáv, utalva a termék magyar mivoltára. A termék címkéjén megjelennek az utóérleléssel kapcsolatos információk is. A hátsó címke pedig a lepárlás időpontját és palackozás dátumát is elárulja.