Japán whiskyben még sosem csalódtunk

2022. 08. 13., 19:19
Spiritusz
7365

Ha japán, akkor letisztultság, kifinomultság, legyen az kert, festészet, tea, autó vagy szamuráj kard. Fokozottan igaz ez a whiskyre, amelyben kelet és nyugat spiritualizmusa találkozik.

A felkelő nap országa Masataka Taketsurunak köszönheti, hogy a skótok nemzeti italával ma versenybe szállhat. Taketsuru családja generációk óta szaké lepárlással foglalkozott, a motiváció tehát megvolt ahhoz, hogy felfedezze, a rizsboron túl is van élet. Skóciában tanulta ki a whiskykészítés fortélyait.

Hazatérése után Hokkaidó szigetén alapította meg első lepárlóját, amelynek földrajzi adottságai hasonlítanak a skót Highland vidékére: gránit hegyek, friss vizű források és tőzegmocsarak tagolják.  

Taketsuru később Honsún építette fel a Nikka névre keresztelt gyárat, amelynek produktumai közül nem egyet megénekeltünk már. Miért is tagadnánk, Nikka fanok vagyunk. 

Elkerülhetetlen volt, hogy a lepárló legújabb spiritjével közelebbi kapcsolatba lépjünk. 

Amint azt a neve is sejteti, a Nikka Days a hétköznapok blended whiskyje. Hétköznapisága ellenére azonban magán viseli a japán szofisztikáltság jegyeit. 

Illat és íz tisztasága itt is spirituális magasságban van.

Illatában narancsvirág, pirított magvak, sárgabarack, körte és lime.

A korty megkapóan selymes és lágy, krémes, de könnyed, mégsem híg. 

Ízben a pörkölt magvas aromák és a gyümölcsös ízek kerek egészt alkotnak. A maláta és kevés tőzeg is fel-felvillan, de lecsengésében az aszalt kajszibarack, a tejkaramella és a vaníliafagyi dominál. Az utolsó szó azonban a citrusféléké. ezért is olyan üdítő a korty. 

Japán whiskyben még sosem csalódtunk, legyen bármennyire is hétköznapi.

Meglepő módon a Lidlben bukkantunk rá 12 990 forintért. Whiskyszaküzletben is ennyibe kerül.

Fotók: gusto.hu