Na, ez tényleg különlegesség a minőségi whiskypiacon

2021. 01. 09., 18:01
Spiritusz
7161
By

Mi szóltunk előre. Már a borítóképet is a Nikka whisky iránti rajongásból változtattuk meg. Most viszont igazi különlegesség akadt a horgunkra.

Nikka Coffey Grain Whisky.

Single grain, azaz egy lepárlóban, különböző gabonák felhasználásával készülő whiskyt ritkán szoktak placcra dobni.

Pedig ez ilyen, amit a főzde Miyagikyo nevű lepárlójában, ún. Coffey-üstökön desztilláltak.

Ezek a berendezések a malátawhiskyk főzéséhez használt kisüsti módszerrel szemben folyamatos lepárlást tesznek lehetővé.

Két ilyen, még 1963-ban Skóciából beszerzett oszlopüstben csepegtették ennek a whiskynek a lelkét, amely egyébként a Nikka blendjeinek egyik fő alkotóelemét alkotja.

Ez a spiritusz kész csoda. Az illata olyan összetett, hogy szétszálazásához komoly tapasztalat szükséges. Nem állítjuk, hogy ez megvan nekünk, de hát merünk nagyot álmodni.

Ez a spiritusz kész csoda. Az illata olyan összetett, hogy szétszálazásához komoly tapasztalat szükséges. Nem állítjuk hogy ez megvan nekünk, de hát merünk nagyot álmodni.

Illata elegáns, érzéki (őszibarack, ananász, grapefruit, vérnarancs), a gyümölcsök ízben külön-külön bemutatkoznak. Mellettük fűszer (szerecsendió, bors) tör utat magának. De jön a kókusz, a vanília, sőt egy egész cukrászda is.

Szövete, textúrája olyan lágy, hogy azt már nem igazán lehet fokozni. 

Ízközépen felerősödik a bourbon vanília, de nem geil, csak épp villan egyet, hogy tudjuk, milyen stílust, annak is milyen végtelenül kifinomult verzióját képviseli ez a japán csoda.

És akkor a csillagánizs és medvecukor jelenlétéről még nem is beszéltünk. 

A bourbon whiskyk rajongói hagyjanak fel minden reménnyel. Innentől nincs visszaút. Egy whisky mind fölött.

Utóízében vaníliás édességét kellemes fűszeres kesernye billenti egyensúlyba.

Ha egy whisky lehet katarzis, akkor ez az. 

Fotók: gusto.hu