Saját gint készített egy magyar kisüzemi sörfőzde

2021. 08. 05., 08:00
Spiritusz
7989
By Gusto

A Hara’Punk Brewing, az olykor meghökkentő sörökkel kísérletező formáció az első magyarországi sörfőzde, amely saját ginnel jelentkezik.

A 2009-ban alapított Hara’Punk Brewing söreit a kezdetektől bátor alapanyag-választás és a kreatív receptek jellemzik, viszont ez az első alkalom, hogy a sörökön kívüli világba merészkedtek. 

A Hara’Punk Gint a Váchoz közeli Kosdon működő Lunczer Pálinkaház lepárlójában készítették el. 

Simonfai Balázs és Csanád Márton, a sörmárka alapítói évek óta tervezték, hogy belefognak a ginkészítésbe. Mivel ez az ital is az ő nevük alatt jelenik meg, fontos volt, hogy rájuk jellemző ízvilágot képviseljen, illetve valamiképp illeszkedjen a craft sörök sorába. 

A kapocs az aromakomló lett, amely a ginben is izgalmas fűszer, miközben reflektál a Hara’Punk gyökereire.

A Hara’Punk Gin vérbeli kortárs, „crafted gin”, amely a párlatok esetében a „craft beer” megfelelője, vagyis kisüzemben készül, a legmagasabb minőségű alapanyagokból, maximális odafigyelés mellett. Fajtáját tekintve pedig desztillált gin, egészen a komlók hozzáadásáig. 

„A tisztán búzából készült szeszt a második lepárlás előtt ízesítjük hazai borókával és korianderrel, valamint grapefruittal, citrommal, gyömbérrel és további fűszerekkel, illetve egy leheletnyi Citra és Mosaic komlóval. Utóbbiak hasonlóan kerülnek bele, mint a sörök esetében a hidegkomlózáskor, tehát a már majdnem kész terméket fűszerezzük velük. Így tudjuk leginkább megmutatni ezeket az aromákat, illetve ettől lesz kissé zöldes árnyalatú az ital” – mondták az alkotók. 

A craft sörfőzésben igen népszerű Citra és Mosaic, amerikai aromakomlók grapefruitos, citromhéjra és fenyőre emlékeztető aromái felerősítik a Hara’Punk Gin egyébként is citrusos, enyhén gyógynövényes ízvilágát. 

Az újdonságot elsősorban tisztán ajánlják, de természetesen tonikkal fogyasztva is érdemes kipróbálni. A sörfőzők szerint leginkább jó minőségű, száraz tonik illik hozzá borókával és citrusokkal, netán friss komlóvirággal.