Sok jó konyak van, de ez az egyik legnépszerűbb

2020. 12. 13., 19:32
Spiritusz
5325
By

Számos barátom él Franciaországban. Amikor megkérdeztem tőlük, melyik a legnépszerűbb konyak a spiritusz őshazájában, tízből nyolcan a Baron Otard-ra (V.S.O.P) esküdtek.

Ezen felbátorodva be is szereztünk egy palackkal 13 850 forintért. Kóstolgattuk, kóstolgattuk, és azt kell mondanunk, ár-érték arányban tényleg verhetetlen.

Amúgy nagy mázlink van, hogy anno Baron Jean-Baptiste Otard nem vesztette el a fejét a nagy francia forradalom zűrzavarában. Pedig állítólag már élezték neki a guillotint. De Fortuna kegyeltjeként, egy-két év száműzetés után visszatérhetett Cognac vidéki pincészetébe. Ennek hála, ma a poharunkban pörgethetjük-melengethetjük ezt a kifinomult párlatot.

Színében a rézvörös és az őszi falevél keveredik az arannyal. Illata érlelési jegyekből áll, melyen diszkréten érződik csak a fa vaníliája és karamellje. Önállóan nem jelenik meg, de hol a háttérben, hol az előtérben, ott kering a szőlő gyümölcsössége.

A gyümölcsösségben citrusfélék, damaszkuszi muskotály mazsolaszőlő és szegfűszeg.

A dió aromavilága egy kis dohánnyal szintén az illat- és ízkép szerves része.

Ízben a gyümölcsösség meghatványozódik. Először aszalt gyümölcsök édessége, aztán a héjból ismert szárazság jelenik meg az utóízben. Struktúrája lágy és érzéki.

A korty hosszan tart, az alkohol finoman belesimul az összképbe. Fanyar, gyümölcsös, száraz, hosszú lecsengés.

Nagyon megszerettük.

Fotók: gusto.hu