A legszebb alapkékfrankos Burgenland ikonikus borászatából
Kint hó, üvöltő szelek, a pohárban a legszebb alapkékfrankos Burgenland ikonikus borászatából.
Bár a család mindig is mezőgazdasággal foglalkozott, a bort Josef Umathum emelte a legmagasabb szintre 1985-ben. Pincészetét a ’90-es években már Ausztria legnívósabb borászatai között emlegették.
Alapvetően vörösborban utazik, de Josef a hárslevelűből, a pinot gris-ből és a sárga traminiből is csodás borokat készít. Kékszőlőben a fő csapás természetesen a helyi fajták: zweigelt, St. Laurent és blaufrankisch.
Legjobb dűlői: Ried Hallebühl, Vom Stein, Haideboden és Kirschgarten, ahol Burgenland egyetlen kőteraszát műveli.
Poharunkban a pincészet 2017-es alap kékfrankosa pörög. UMATHUM Blaufränkisch 2017, amit 5999 forintért vettünk a Dropshopban.
Elképesztő harmónia az illat és az íz között. Friss és aszalt gyümölcsök, leheletnyi rózsa és ibolya aromák kavarognak a pohárban.
Gyümölcsösségét a feketeszeder, eper, cseresznye uralja, de borsos, kakukkfüves fűszeressége legalább olyan erőteljes, miközben utóízében ásványos-sós aromákat mutat.
A savak és tanninok bámulatosan puhán illeszkednek egymásba.
Vörösborban ennyi eleganciával ritkán találkozni.
fotók: gusto.hu