Az egyetlen szőlőfajta, amit sosem fogok megérteni

2021. 02. 20., 17:01
A hét bora
6444
By

Badacsony emblematikus, őshonos szőlője. Semleges karakterű, ezért, mondják a hozzá­értők, a termőhely lakmuszpapírja.

Lévén nővirágú, beporzással termékenyül, ezért több fajtával, hagyományosan a budai zölddel vegyesen ültették. Nevét állítólag kékes árnyalatú levélnyeléről kapta. Ezt nekem sose sikerült csekkolnom.

Kényes, keveset terem, a parasztok úri szőlőnek gúnyolták, termesztését arisztokrata passziónak tartották, hiszen ők, a megélhetés miatt, leginkább a mennyiségre gyúrtak.

Összegyűjtöttem pár palackkal és több napon keresztül kóstolgattam, hátha közelebb jutok a fajta megértéséhez. Fejben persze megvan, de nekem mindaz hiányzik belőle, amiért a bort egyáltalán szeretem: a varázslat.

Ahogy a kadarkánál, úgy a kéknyelűnél sem értem, miből táplálkozik a mítosza.

Hogy egy igen kedves borbarátomat idézzem: „Olyan kéknyelűt még nem kóstoltam, amiből akartam volna venni még egy palackkal.”

Szászi Badacsonyi Kéknyelű 2018

Szikár, ásványos illat, mögötte virágok és sós-minerális, közepes test. Könnyen iható.

Földi Bálint Badacsonyi Kéknyelű 2019

Tudomásom szerint a borász szakdolgozatát a kéknyelűből írta, tehát ha valaki, akkor ő tényleg sokat tud róla. Bora is igazi hozzáértésről tanúskodik. De ez a háttértudás sajnos nem szeretteti meg velem a palack tartalmát. Vagány savak, meglepően krémes, nagy test, tiszta ízvilág, de engem hidegen hagy.

Laposa Badacsonyi Kéknyelű 2019

Talán ez a tétel áll hozzám a legközelebb, mert illatban és ízben is túlmutat önmagán. Fehér virágok, őszibarack és minerális aromák szép egyensúlya illatban-ízben, energikus, de szelíd savakkal.

Skizo Hegyeink Balaton-Felvidéki Kéknyelű 2018

Illatban virágos-kamillás jegyek, ízben jelentős savérzet. A többi néma csend.