Boldog ország, ahol ez a hétköznapok bora

2019. 10. 08., 15:46
A hét bora
4911
By

A címet a Bortársaság jegyzetéből loptuk. Kíváncsiak voltunk, igaz-e az állítás Telmo Rodríguez riojai borával kapcsolatban.

Telmo Rodríguez munkásságát amúgy régóta kihegyezett klaviatúrával kísérjük.

A kultikus borász kilenc különböző vidéken készít egyedi, testre szabott, individualista borokat. „Vinos con alma”, ahogy ő mondja, azaz olyan borokat, amelyeknek (hangozzék bármennyire patetikusan) lelkük van.

Kulcsszó a válogatott alapanyag, természetesség (valamennyi birtokon vegyszer nélkül neveli a szőlőt, többnyire kordon és karó nélkül, kizárólag természetes élesztőt használ), odafigyelés, valamint az intuíció bevonása a borászati munkába.

Rövid idő alatt Telmo Rodríguez a spanyol borkultúra megreformálásának egyik leghatásosabb szószólójává vált. Nagyszerű társat talált elképzelései megvalósításához Pablo Vicente Eguskiza személyében, aki maga is Bordeaux-ban végezte tanulmányait.

Telmo és Pablo létrehozta a Compañía de Vinost (magyarul: bortársaság). Kiléptek a családi pincészet és a szűkebb pátria, Rioja keretei közül, és Spanyolország legígéretesebb bortájain kutattak fel birtokokat, hogy bebizonyítsák, a spanyol autochton fajtákból világklasszis borokat lehet faragni.

Rodriguez lelkes, ambiciózus szőlészekből-borászokból remek teamet gyűjtött maga köré, amellyel komoly tanulmányok és kísérletezések után modern, ugyanakkor terroirhangsúlyos, sűrű szövésű, szofisztikált borokat szűr kizárólag őshonos spanyol fajtákból, az ország különböző borvidékein. Borai mind a szakma, mind a piac szempontjából rendkívül sikeresek, a legmagasabb kitüntetéseket érik el a világ számottevő borversenyein.

Koncentrált, elegáns, kifinomult. Valamennyi borának állandó jelzői.

Fokozottan igaz ez a riojai birtok, a Bodega Lanzaga alapborára, a 2016-os Corrientére. A név azt jelenti, a hétköznapok bora. Hát tényleg boldog az az ország, ahol ilyen a hétköznapok bora. Mert ez a mi életünkben mindenképpen ünnepnap.

Letisztult palack és címke. A legfontosabb infók érvényesülnek minimalista grafikai megoldással.

A bor illata olyan komplex esztétikai élmény, hogy az embernek sírni lenne kedve a gyönyörűségtől. Elöl a gyümölcsök (áfonya, fekete szeder, érett cseresznye), aztán balzsamecet (de tényleg), finom pipadohány, avar, ibolya, aszalt szilva.

Íze, nem túlzás, a négyzetre emelt illat. Sűrű, komplex, szaftos, elsőre nem is érted, hogy mindezt a gazdagságot 3800 forintért vesztegetik, miközben az euró árfolyama az egekbe szökik.

Ha vakon kóstolnám és az árát meg kellene saccolnom, 8000 forintra taksálnám a haza árviszonyok alapján.

A tanninja markáns, de elveszik a gyümölcs és extrakt szövetében, az íny már csak a selymes, puha anyagot érzékeli.

Rioja eddig geil hordóhasználattal élt nyelvemlékeimben. Mostantól az intelligens hordóhasználat szinonimája.

Tempranillo, graciano és garnacha cizellált küvéje. Ha azt mondom, csodálatos, úgy érzem, semmit nem mondtam. Pedig de...