Csak 1500 forint a platinaérmes magyar olaszrizling

2022. 06. 20., 10:05
A hét bora
5902

Nemrég számoltunk be arról, milyen csodás magyar eredmények születtek a Decanter World Wine Awards (DWWA) idei versenyén. 

Először nyert magyar olaszrizling platinaérmet (97 pont) nemzetközi borversenyen, ami a műfaj történetében egyedülálló. 

Nem kérdés, hogy kíváncsiak lettünk a balatonfüredi Zelna Borászat 2021-es alapborára. 

Nem kellett érte messzire menni, a legközelebbi Lidl polcain figyelt mindössze 1500 forintért. 

Azonnal vettünk is belőle három palackkal, hogy alaposan megkóstolhassuk.

Nem hiszem, hogy van az a borverseny, ahol mi 97 pontot adnánk rá, de nem is ez a fontos. 

A bor tökéletes egyensúlyban van, a pincészetben elfoglalt státuszához (belépőbor) és a műfaji átlaghoz képest jóval többet nyújt. 

Már a színe is mélyebb, ragyogó arany, mint amit egy ilyen kaliberű bortól várnánk. Illata gazdag, összetett, árad a virágos gyümölcsösség, leginkább fehér húsú őszibarack megfejelve egy kis mandulával, később befigyel az ananász és a mangó is. 

Az illat hátterében, az elegáns mandulás kesernye mellett némi zöld füves feeling is lebeg, ami ízben még határozottabban körvonalazódik. 

A  korty húsos, szaftos, meglepően telt, ezt támogatja a 14% alkoholtartalom is. Érettség és frissesség pöpec egyensúlya, bizsergető savak, elég hosszú utóíz, melyben a mandulás kesernye összeolvad a füves-ásványos aromákkal.

A tudatot kényezteti, hogy ráadásul biobort pörgetünk a poharunkban.

A bor olyannyira inspiráló volt, hogy azonnal főztünk is hozzá. 

Minőségi olasz pennét sok friss paradicsommal, bazsalikommal, dinsztelt lilahagymával, fekete erdei sonkával, diszkréten csípős chili paprikával, parmezánnal, bőségesen meglocsolva extra szűz olívaolajjal. 

A 2021-es Zelna Olaszrizling remekül érvényesült az ízkavalkád mellett, bírta a paradicsomot, a chilit is, de legjobb barátja a bazsalikom és a fekete erdei sonka volt. Struktúrájából, savaiból semmit nem veszített az étel mellett.

A magyar borok amúgy 4 platinát, 9 aranyat hoztak haza, és számos ezüst- és bronzérem is született a versenyen.

Fotók: gusto.hu