Elvarázsolt bennünket a világ legjobb proseccója

2023. 03. 25., 16:38
A hét bora
7494

A neves Wine Enthusiast amerikai bor szaklap a 2021-es év legjobb proseccójának választotta az Azienda Fidora Prosecco Rosé Brut Nature DOC-ot, ami 93 megszerzett pontjával elnyerte a szerkesztők külön ajánlását is. 

A Fidora Proseccót a nemrég megnyílt mitiszol.hu borszaküzletben vásároltuk 5500 forintért. Nagy izgalommal pattintottuk ki a dugót, tényleg olyan jó-e mint a híre. Nem kellett csalódnunk.

Na, de hogy lehet egy prosecco rózsaszín?

2019 és 2021 nagy változást hozott a proseccók világában: a hivatalos konzorcium – a DOC Prosecco – korábban kimondta, hogy a prosecco tisztán fehér, de 2019 májusában a bizottság úgy döntött, hogy 2021-től jóváhagyják a rozé változatot. 

Bár Észak-Olaszországban régóta készítenek rózsaszín pezsgőt, azt nem lehetett proseccónak nevezni még akkor sem, ha a kijelölt területről érkezett. Ezt a helyzetet rendezte a bizottság, és 2021-től megnyitotta az utat a rozé proseccók világhódítása előtt.

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük. 

Fontos szabály továbbá, hogy egy rozé proseccónak legalább 85 százalék glera és legalább 10 százalék pinot noir szőlőt kell tartalmaznia. 

A kékszőlő hozzáadása az italhoz elsősorban az illatában mutatkozik meg, ami azonnal felfedi sokféleségét: az eper és a málna finom illatát kölcsönzi a kortynak.

A színétől az illatán át az ízéig minden porcikájában elegáns, feszes. Gyümölcsössége visszafogott, élénk savai vibrálnak, buborékjai lágyan olvadnak a szájban. Nemessége, finomsága, kedvessége, eleganciája teljesen elvarázsolt bennünket.

Az Azienda Fidora birtok sikertörténete 

1974-ben Guido Fidora úgy döntött, hogy a családi szőlőbirtokot biogazdálkodássá alakítja át. Abban az időben az ökológiai termelés egyáltalán nem volt divat, sőt akkor már kb. egy évszázada népszerűsítették a vegyszerekkel történő növénytermesztést. Nem voltak könyvek, kutatások, tanárok, akik megmondták volna, hogyan lehet növényeket termeszteni vegyszerek használata nélkül, ezért kénytelenek voltak saját tapasztalatból tanulni.

„Számunkra biónak lenni nem csak azt jelenti, hogy visszatérünk néhány régi jó elvhez, hanem előrelépést jelent a minőség, az egészség, a fenntarthatóság és a környezeti felelősség terén. Emiatt alapvetésként kezeljük az ágazat legújabb technológiájának és az idősebb generációktól átvett tapasztalatok összeegyeztetését.” 

Fehér és a habzó boraikat a velencei és valdobbiadene-i birtokokon, vörösboraikat valpolicella-i területen készítik.

Fotók: gusto.hu