Ez a bor nem a terroirról szól, de attól még jó

2021. 01. 24., 15:58
A hét bora
4459
By

Ha pisztollyal kényszerítenének, akkor se mondanám meg, hogy tokaji bor pörög a poharamban.

Pedig ez a 2019-es Sauska Cuvée 113 bizony onnan van.

De szerencsére nem vagyok vinonáci, úgyhogy ez egyáltalán nem zavar. Szép mérnöki konstrukció. Attól még bor, ráadásul jó bor.

Chardonnay, sárgamuskotály, furmint, hárslevelű, sauvignon blanc küvéje a Budaházi-, Medve-, Padihegy-, Birsalmás-dűlők terméséből.

Illatában narancs, lime, ananász, mangó, menta, bodza, csalán keveredik, hol a citrusok, hol a zöldek kerekednek felül. Vitális, csábító, optimista illat.

Az egész illatkép hátterében ott lebeg valami krétaszerű, ami talán az ásványisággal azonosítható. Mindazonáltal semmi harsányság, csak szép, letisztult arányok.

Íze az illatánál intenzívebb, de harsánynak nem neveznénk. Itt már egyértelműen a citrusok (narancs, lime) dominálnak, a hűvös mentás aromák inkább a lecsengésben játszanak.

Halálosan unalmas az Interspar magyarországi borszekciója, de azért akadnak benne gyöngyszemek. Na, ez pont ilyen.

2300 forintért bárhol a világban megállja a helyét. 

Az évjáratról

A kiegyensúlyozott hideg telet száraz meleg március és április követte. A fakadás kicsit korán, április elején történt. A hajtásnövekedés időszakában sok csapadék hullot, majd a fokozatos lehülés miatt a növekedés lelassult. 

A sűrű nyári viharok következtében a Medve- és az Istenhegy-dűlők komolyabb jégverést kaptak. A Medvében ez főként a sárgamuskotályt érintette. A borvidéken amúgy gyönyörű aszús évjárat volt a 2019-es.