Ez a tíz legjobb fröccsbor szerintünk

2024. 07. 06., 09:32
A hét bora
880

A fröccsbor rég elveszítette pejoratív jelentését, már az sem kérdés, hogy jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni. Összegyűjtöttük a tíz legjobb fröccsnek valót.

A valódi fröccs a fanatikusok szerint fehérborból készül. Alapszabály, hogy a legfrissebb évjáratú, reduktív technológiával készült, nem túl harsány, de finom zamatú, mérsékelten gyümölcsös fehérbort válasszunk. A fröccs lényege a szomjoltó savankás vitalitás.

Leginkább a reduktív olaszrizling a született fröccsnek való, főleg a Csopaki-Balatonfüredi régióból.

Akik az illatosabb borokat szeretik, azoknak cserszegi fűszerest vagy Irsai Olivért, esetleg királyleánykát érdemes buborékosítani.

Vannak, akik vörösbort szeretnek megviccelni szódával, nekik azt ajánljuk, mindenképpen valami könnyű, hordót nem látott, reduktív tételt válasszanak. kadarkát, zweigeltet vagy egy könnyű pinot noirt.

A rozéfröccs az utóbbi években divattá vált. Ha rozéból igazi frissítőre vágyunk, érdemes savasabb, fanyarabb tételt választani. A tutti-fruttira hajazó pinkik hamar elveszítik vibráló borszerűségüket és édeskés málnaszörppé válnak.

A fröccsöt, mint köztudott, Fáy Ádám fóti pincéjében forradalmasították 1842. október 5-én. Az egybegyűlteket Jedlik Ányos első szódavizes palackjának bemutatója vonzotta oda, Vörösmarty Mihály is jelen volt, állítólag ő keresztelte a szódával spriccelt bort fröccsnek.

A fröccs lényege a keverési arányban ragadható meg. Az aránypárok felsorolását és elnevezését itt és most csak a legfontosabbakra szorítkozva vázoljuk.

Klasszikus fröccs: 2 dl bor, 1 dl szóda
Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szóda
Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda
Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda
Krúdy-fröccs: 9 dl bor, 1 dl szóda, amely megvicceli a bort.

Szóda vagy ásványvíz?

Vannak, akik már a kérdésért megköveznének. Persze, hogy a szikvíz a fröccsbor igazi társa, de az ásványvizek között is akadhat megfelelő. A lényeg, hogyha ásványvízzel készítjük a fröccsöt, „savankás” típusba tartozót válasszunk.

Top 10 ideális fröccsbor

Juhász testvérek Irsai Olivér 2023
A korty gömbölyű szőlőszem, az íz eleje virágos, gyümölcsös, a közepe krémes, sósba hajló, majd a vége kellemesen ásványos, a virágaromák távoli visszhangjától kísérve. Fröccsnek 2:1 arányban tökéletes.

Etyeki Kúria White 2023
Illatban, ízben az alma és a szőlő dominál szelíd savak ölelésében. A korty tartalmas, a szóda 2:1 arányban megfelelően frissítővé lazítja.

Áts Károly Koranyár 2023
A virágok mellett illatban és aztán ízben is inkább az ásványosság viszi a prímet. Alkoholfoka mindössze 11, 5%, ennek ellenére úgy van megszerkesztve, hogy egészen kellemes, harapható a teste.Sem illatában, sem ízében nincs semmi tokaji jelleg, ami ebben az esetben erény. Egyedül az ásványiság utal a termőhelyre. Teste, savai, szőlős-virágos zamatai szódáért kiáltanak.

Pannonhalmi Főapátság Tricollis Fehér 2023
Olaszrizling, chardonnay, királyleányka, tramini, pinot blanc és sauvignon blanc házasítása. Gyümölcsössége verhetetlen, savai vibrálnak és a nyári kánikulában szóda után kiáltanak. 3 dl bor és 2 dl szóda arányban tűnik a leginkább ideálisnak.

St. Andrea Napbor 2023
Ízben a gyümölcsösség meghatványozódik és a nemesre csiszolt savakkal együtt igazi nyári borrá avanzsál a pohárban. A szóda is jól áll neki, a kisfröccs (1 dl bor 1 dl szódával) formátum passzol hozzá leginkább. 

Figula Olaszrizling 2023
Illatában a citrusos-zöldalmás-őszibarackos aromák mellett fehér virágok, mandula és ásványok versenyeznek. Az íz (zöld mandulahéj, sósság, őszibarack) négyzetre emeli az illatot. Tanítanivaló savait extra hosszú lecsengés kíséri. A szóda 2:1 arányban ideális nyári szomjoltót varázsol belőle.

Béla és Bandi Olaszrizling 2023
Citrusok, alma, szőlő a lecsengésben finom sós aromák. 2:1 arányban ajánljuk fröccsösíteni.

Cezar Irsai Olivér 2023
Könnyed, virágos, vitális savú. Egyszerű, mint a bot vége, de jó. Kisfröccsnek pont klafa.

SKIZO Irsai Olivér 2023
Traubi bodzás-virágos jegyekkel, pöpec savakkal. 2 dl bor és 3 dl szóda arányban verhetetlen szomjoltó egy forró nap végén.

Jásdi Terasz Cuvée 2023
Chardonnay, cserszegi fűszeres és szürkebarát házasítása Csopakról. Illatában fehér virágok és fehér húsú gyümölcsök. 2 dl bor, 1 dl szóda arányban ajánljuk.

Fotó: gusto.hu