Ez volt 2023 legborzalmasabb borélménye

2023. 12. 16., 20:12
A hét bora
10897

Ez volt... sorozatunkban a 2023-as év legjobb és legrosszabb élményeit sorakoztatjuk fel.  Kezdjük a legaljával, egy alkoholmentes, dél-afrikai sauvignon blanc-nal. 

Egy borszaküzlet polcán bukkantunk a dél-afrikai Darling Cellars alkoholmentes sauvignon blanc-jára. Az alkoholmentes nem igazán pontos definíció, mert valójában dealkoholizált, vagyis alkoholmentesített borról kell inkább beszélnünk. 

Valószínűsíthető, hogy ez a bor egész iható volt, amíg volt alkoholtartalma, ám amint ettől megszabadították, elvesztette nemcsak borszerűségét, de a fajta valamennyi ismertetőjegyét is. 

Az alkoholt egyébként, ahogy azt a szakirodalomból megtudtuk, jelen esetben vákuumos eljárással szipkázták ki a borból. 

„Légmentes környezetben csaknem harminc fokig melegítik a bort. Az eljárás egyik előnye, állítják a gyártók, hogy az átlagosan 0,2-0,4 visszamaradt alkoholtartalom mellett megmaradnak a jellegzetes íz- és illatjegyek is. Ez a valóságban azért árnyaltabb, a kíméletes eljárás ellenére az alkohollal együtt az aromaanyagok is elpárolognak.”

Erről a kóstolás során is meggyőződhettünk. Az illata még csak-csak emlékeztetett a szőlőlére, de a sauvignon blanc fajtajegyeit (frissen vágott fű, bodza, csalán egres, macskapisi) nagyítóval sem találtuk.

Íze végképp értelmezhetetlen. Bár vannak savai, aromavilága nemhogy borra, de szőlőlére, sőt gyümölcslére sem emlékeztet. 

Hogy mentsük a menthetőt, kipróbáltuk, hogy áll neki a fröccsszerep. Egy fokkal ihatóbb arcát mutatta, de az igazat megvallva, fél deci minőségi almaecet szódával megviccelve ehhez képest komoly esztétikai és organoleptikus élmény. 

Nem vagyunk az alkoholmentesített bor ellenségei, sőt egészen biztosak vagyunk abban, hogy a műfajnak van jövője, de ez a tétel hosszú időre elvette a kedvünket az ilyesfajta kísérletezéstől.

Amúgy 3990 forintért vásároltuk, minden forintját megbántuk. Tanulópénznek sok.

Ha önöknek akadnak vállalható, alkoholmentesített borral kapcsolatos élményei, kérjük, osszák meg velünk.