Ezzel a természetes szépséggel indítjuk az új évet

2021. 01. 02., 15:58
A hét bora
4862
By

Ráspi Soproni Kékfrankos (a természetes szépség) 2017.

Horváth József, alias Ráspi a magyar borvilág egyik legmegosztóbb figurája. Borász, séf, vendéglátós, gombavadász, garabonciás, megmondó, a természetes borkészítés kereszteslovagja.

Nem emlékszem, hogy valaha egyetlen kérdésben is egyetértettünk volna, de ezzel együtt azt gondolom, hiteles egyéniség.

Palackjai olykor széles spektrumon mozognak, vannak köztük világklasszis nagyágyúk, csodálatos egyedi tételek, olykor csak egyszerűen jól iható borok.

Volt, hogy egy-egy bora nekem túl illósnak bizonyult vagy valami más hibát véltem felfedezni benne. De ha összes borélményemet összeadom, az első ötben biztos ott figyel egy Ráspi.

Most ezt a 2017-es kékfrankosát találtam a diósdi Szerencsesarok Delikátban 3500 forintért.

Ugyanez a minőség a határ nyugati oldalán Blaufränkisch és minimum hatezer forintba kerül. Idehaza a fajta egyik etalonja. Karner Gábor, Losonci Bálint, Heimann fogható hozzá.

Csodás mély színe előrevetíti pazar illatát. Frissen facsart gyümölcslé: meggy, feketeszeder, áfonya, feketeribizli. Hűvös karakterét a menta és fenyő fokozza.

Ízben a gyümölcsök és medvecukor mellett az ásványérzet is jelentős. A korty lágy, de textúrája mégis feszes, mondanám, elasztikus. A tannin puha, érett, a szerkezet tartóoszlopa.

Olyan bor, amire érdemes odafigyelni. Még sokszor fogjuk újrakóstolni. Csak szólok.

Fotók: gusto.hu