Generációk fognak emlékezni erre a borra

2022. 10. 02., 19:53
A hét bora
4456

A Barcelonától délre fekvő Montsant-hegység meredek, sovány talajú lejtőin műveli szőlőit Josep Grau, a borvidék garabonciása. 

Korábban sosem hallottunk a figuráról, a Bortársaságnál találkoztunk 2020-as Vespres névre hallgató remek tételével, onnan tudjuk, hogy „2003-ban indult birtokán kezdetben csak saját fogyasztásra készített bort pár hordóban, teljesen beavatkozásmentesen. 

Egyedül a helyi étteremnek adott pár kartonnal, hogy kéznél legyen, amikor ott ebédel a családdal. A véletlen műve, hogy egy svéd sommelier éppen arra járt és kapott belőle egy pohárral. Ekkor fordult komolyra Josep boros karrierje, mostanra pedig meghatározó név Montsant-ban, a Priorat melletti új apellációban.”

A 2007-es volt a Vespres első évjárata. A 2010-es 94 pontot kapott az amerikai Wine & Spirits magazinban (100 Best Wines of the World). A 2020-as viszont az eddigi legnehezebb évjárat gyermeke, amire generációk fognak emlékezni. 

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé. Csak azok a szőlők élték túl, melyek szeles helyen fekszenek, de azok nagy részét is pont az orkán szórta a földre. 

Josep Graunak gyorsan kellett reagálni, a teljes éves termés 50 százalékát sikerült megmentenie és borrá erjesztenie. 

Talán mondanom sem kell, Josep biodinamikus elvek mentén egyengeti a szőlő útját a borrá válás szeszélyes szerpentinjén. 

A 2020-as Vespres garnacha tinta (60%), cariñena (30%) és syrah (10%) házasítása. A garnacha gyümölcsösséget és eleganciát, a cariñena ásványos és balzsamos jegyeket, a syrah virágos aromákat ad a közösbe.

Mély színe a legérettebb fekete cseresznyéé. Illata hűvös, benne fekete szeder, érett meggy, cassis, málna és lila virágok. 

Ízben a gyümölcsösség meghatványozódik, lecsengésében az ásványok is szót kérnek. A tanninok végtelenül barátságosak. Elegáns, sűrű, mégis varászlatosan könnyed bor.

Cementtartályokban erjed és 2 hónapig érlelődik, majd átkerül 2000 és 2500 literes Stockinger hordókba. Pár hónapig gömbölyödik a palackban, végül ott landol az asztalunkon. Erre a borra tényleg emlékezni fogunk. Olyan finom. 

Fotók: gusto.hu