Ilyen a tökéletes halbor

2021. 06. 13., 14:53
A hét bora
20760

A Picpoul (vagy Piquepoul) Dél-Franciaország ősrégi, valamikor nagy felületen termesztet, autochton fehér szőlőfajtája. 

Ma már kizárólag Languedoc-Roussion régióban foglalkoznak vele, ahol új életre keltették a feledésre ítélt fajtát. 

Maga a név (Pique-poul) szó szerint azt jelenti, „csípi a nyelvet”, ami egyértelmű utalás a bor élénk, természetes, magas savaira. 

Ez a fajta alkotta korábban a Vin de Picardan néven ismert népszerű bort, amiből Franciaország rafinált folyóhálózatán keresztül több millió liter hajózott egyenesen a párizsi kocsmák vendégeinek poharába. 

Noha a 16-18. században nélkülözhetetlennek bizonyult, 1880-ra a filoxéra kis híján végzett vele. Ami megmaradt belőle, az Montpellier dél-nyugati részén, a Thau lagúna partjain talált menedékre. Ez a zóna mellesleg a Mediterráneum egyik legősibb szőlőtermő vidéke.

A fajtát 1954. novemberétől megkülönböztetett bánásmódban részesítik, ekkor kapta meg a magas minőségnek járó Vin Délimité de Qualité Supérieure címet. 

Az eredetvédettséget biztosító rendszernek (AOC: Appellation d’Origine Contrôlée) 1985 decembere óta tagja. Mindössze 25 domain, azaz borház termeli összesen, 1300 hektárról évente 48 000 hektoliter bort szűrnek. 

A Picpoulnak saját palackot is alkottak, jelezve ezzel különleges státuszát. Termelőnként csupán a címke változik, a zöld, motívumot motívumra halmozó dombornyomott butélia ugyanaz. 

A Moulin de Gassac 2020-as bora a pohárban sárgán-zölden ragyog. Illatában zöldalma, lime, őszibarack, éretlen ananász, grapefruit, fehér virágok, akác, mentalevél. Íze a savak és a mézesség, a virágpor és a minerális karakter rendkívüli egyensúlya. Krémes és elegáns, vibráló és üdítő. 

Tökéletes kísérője tengeri és folyami halaknak egyaránt. Mi serpenyőben sült pisztránghoz kóstoltuk. Pazar volt.

Nem fogják elhinni, de még egy harcsapaprikással is simán megbirkózott.

A Bortársaságnál vettük 3950 forintért.