Egy alulértékelt borvidék gyöngyszeme
Chablis Burgundia hűvös északi előőrse.
Borai, ahogy Hugh Johnson és Jancis Robinson írja A bor világatlaszában, a legalulértékeltebbek közé tartoznak, annak ellenére, hogy a legizgalmasabb és legnagyobb érlelési potenciállal rendelkező chardonnay-k teremnek errefelé.
A chardonnay itt utánozhatatlan zamatokkal válaszol a hűvös klímájú, mészköves-agyagos terroirra.
Ennek egyik szép példánya pörög most a poharunkban, a 2019-es Roland Lavantureux Chablis.
Roland Lavantureux volt az első, aki a kezdetektől családi kézben lévő birtok borát 1979-ben palackozta. Addig csak megitták a haverokkal. Történelmi tettéért róla kapta a birtok a nevét. Nemcsak minőségben, mennyiségben is szintet lépett: 5 hektárról 20 hektárra növelte a birtok méretét.
2010 óta két fia, Arnaud és David írja a pincészet történetét.
Roland Lavantureux Chablis 2019
Krétás-ásványos illatában felbukkan szőlő, alma, őszibarack, fehér virágok, aztán ismét elmerülnek az ásványvilágban.
Ízben is az ásványok vezetnek, utána a citrusfélék, mandarin, aztán az őszibarack, alma, fehér virág kap szót.
Utóíze citrusos és sós aromamix.
Szerkezete karcsú, feszes, elegáns.
Képek: gusto.hu