Laposáék mertek nagyot álmodni

2020. 02. 08., 14:18
A hét bora
6812
By

Eredetileg csak egy tételt akartam megkóstolni, hogy a Hét bora rovatunkba megírjam. De annyira magával ragadott az első Laposa bor, hogy aztán három lett belőle. Közben összegereblyéztem mindazt, amit a Laposa birtokról tudni érdemes.

A Laposa birtok egyike azoknak a családi pincészeteknek, melyek a legtöbbet tették a badacsonyi borvidékért.

Anno dr. Laposa József és felesége mondhatni hobbiborászatként építgette a birtokot, ami bő két évtized alatt a régió meghatározó pincészetévé vált.

Mindhárom gyermekük örökre elköteleződött a szőlő és a bor mellett. Bence irányítja a birtokot, Zsófia a borokat készíti, Lilla márkaképviselőként segíti a borászat exportértékesítési tevékenységét.

A Laposa-borok egyediek, van felismerhető stílusuk, amelyben ott a termőhely bazaltos ásványvilága és poétikus eleganciája.

A fenntarthatóság jegyében integrált növényvédelemmel és gyomirtók használata nélkül dolgoznak.

Laposáék mertek nagyot álmodni. Szívügyük a régió. Boraikkal és tevékenységükkel igyekeznek újradefiniálni a Badacsonyt, tágabb értelemben a Balatont.

Bence számos fórumon fejtette már ki, hogy a Balaton sokkal több annál, mint nyári strandolási lehetőség: „Nagyon aktív kulturális kínálattal, fantasztikus történelmi tájjal, épületekkel, hagyományokkal rendelkezik a tó és a szűkebb környéke; nekünk a régiót ezek mentén kell tudni definiálni”.

Laposáék Badacsony központjában felújították a helység ikonikus, nagy múltú Hableány éttermét, amely látványos borászat, birtokközpont, borbár, étterem és bemutatótér egyben.

Laposáék csodás borokat faragnak rajnai rizlingből, szürkebarátból, furmintból és juhfarkból, de óriási szerepük van abban is, hogy az olaszrizling visszakapta becsületét.

4 Hegy Olaszrizling 2017

Az olaszrizling sokkal komolyabb és komplexebb, mint azt valaha gondoltuk. Ez a bor is bizonyítja. 4 vulkanikus tanúhegy, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc és a Köves-hegy olaszrizlingjeinek pipec házasítása, a legjobb dűlők 15-25 éves tőkéiről.

Illatában bazalt és a nyári mező virágai-gyógynövényei, mentával, rozmaringgal és fehér húsú őszibarackkal. Ízben az ásványok és a gyümölcsök kerülnek előtérbe. Struktúrája feszes, elegáns, savai kedvesek, minden kortya a nyarat idézi.

Apukám világa Olaszrizling 2017

Széles, vastag, olajos, hömpölygő. Illatában a lekaszált rét szalmája, szénája, száraz virágcsokra és aszalt gyümölcsök aromája. Mégsem mondanám, hogy old school. Annál sokkal energikusabb borról van szó.

„Apukánk ízlése szerint készült Olaszrizling, igazi nosztalgikus tétel, mely összehozza az embereket. Egy palackban: dr. Laposa József, a bor ihletője, Csiszár Jenő, a bor névadója és Somogyi Győző festő, családi barát, a bor arculatának megalkotója” - olvassuk a bor keletkezéstörténetét.

Kőkövön Furmint 2017

A fajta jól felismerhető fehér húsú gyümölcseiről (alma, körte, őszibarack) és számomra jellegzetes virágaromáiról (ibolya, fehér orgona). Ám mindezek diszkréten a háttérbe húzódnak.

Mert nem pusztán jól csengő márkanév a Kőkövön a címkén. Hanem tökéletesen leírja a bor karakterét: ásvány, ásvány, ásvány, sós-minerális ízek, izgalmas savak.