Megtaláltuk a tökéletes nyugágybort

2024. 06. 19., 05:45
A hét bora
1806

Ez a bor a cseppfolyósított relax. A pohárból kanti imperatívuszként kikiabál: Szerezz egy nyugágyat, tedd ki egy kert közepére, huppanj bele, kellemesen behűtve tölts engem a pohárba, és lassan kortyolgass el, miközben nem gondolsz semmire. De tényleg semmire!

A Juhász testvérek 2023-as Irsai Olivére műfajának egyik legszebb, legemlékezetesebb példánya. Nem véletlen, hogy több nemzetközi plecsnit is begyűjtött:

  • Ezüst érem 28. Berliner Wein Trophy 2024.
  • Nagy Arany Vinalies Internationales Œnologues de France 2024.
  • Ezüst érem 34th Grand International Wine Award
  • Ezüst érem Magyarország 2023. évjárat Legjobb újbora

A szőlő muskotályos-rózsás illata tölti be az illatzónát. A parfümöt árnyalja ízben a leheletnyi sós ásványosság. Illatának és ízének a citrusfélék adnak keretet.

Bár csak 11, 5%-os az alkoholja, még sincs bennem hiányérzet. A korty gömbölyű szőlőszem, az íz eleje virágos, gyümölcsös, a közepe krémes, sósba hajló, majd a vége kellemesen ásványos, a virágaromák távoli visszhangjától kísérve.

A Lidlben lőttük mindössze 1099 forintért. Az nem kérdés, hogy Best Buy. Fröccsnek ideális, sőt kötelező, szigorúan a klasszikus 2:1 arányban.

Az Irsai Olivér hibrid, vagyis egyszerre csemege- és borszőlőfajta. 1930-ban nemesítette Kocsis Pál a csabagyöngye és a pozsonyi fehér keresztezésével.

Igazán hálásak lehetünk neki. Ez az a fajta, ami borként is megőrzi a tőkéről frissen szedett szőlő elsődleges aromáit. Mintha egy fürt szőlőt majszolnánk.

A fiatal Kocsis eredetileg Párizsba készült ösztöndíjas festőnek, ám apja súlyos be­tegsége itthon marasztalta. Végül a család és a rög mellett döntött, megismerkedett kora legismertebb szőlőnemesítőjével, Mathiász Jánossal, aki a filoxéravész miatt a hegyvidékről költözködött az immúnis homokterületre. Kocsis számtalan új szőlőfajtát nemesített, melyeket többnyire a barátairól nevezett el.

Az Irsai keresztelőjéről többféle legenda is kering a köztudatban. Az egyik szerint az örökösen pénzhiányban szenvedő Kocsis a névadással fizetett valamelyik hitelezőjének. Egy másik verzió szerint Irsai Olivér tisztességben megőszült bakter volt egy alföldi vasútállomáson, aki vonatjegyet hitelezett Kocsisnak, amikor az épp Pestre igyekezett legújabb teremtményével a táskájában, és hálából a vasutasról nevezte el az új szőlőfajtát.

Akármelyik (vagy egyik sem) az igazság, az Irsai Olivér nem válik vízzé. A legkorábban beérő fajta, amikor épp nincs globális fölmelegedés, augusztus közepétől szüretelik.

Fotó: gusto.hu