Megtaláltuk a tökéletes pizzabort
Szeretném előrebocsátani, a pizzabor kifejezésben nincs semmi dehonesztáló.
Épp ellenkezőleg. Az a bor, amely a pizza mellett is képes önmaga maradni, dicshimnuszt érdemel.
Sebestyén Csaba 2020-as Indigója pont ilyen. A szekszárdi borász a 2000-es évek elején jött ki először ezzel a márkával. Komolyan vette a zweigeltet, amely nálunk a kombinátos idők szovjet exportra szánt híg löttyeként vonult be a történelembe.
A rendszerváltás utáni nagy lelkesültségben néhányan próbálkoztak vele, de idővel feladták a kísérletezést.
Nem úgy Sebestyén, aki Indigóra keresztelve azóta is évről évre előrukkol ezzel a tintakéklila szörppel.
Illata feketeribizli, áfonya, frissen facsart meggylé küvéje.
Ha vakon kóstolnám, illat és íz alapján azt gondolnám, valami Dél-Rhone pince bevezető alapbora. Na, jó, ez talán túlzás, mert azért hűvösebb a karaktere. Egészen pontosan hűvös és forró egyszerre.
Íze az illatot négyzetre emeli. Minden gyümölcs még intenzívebb, még ütősebb.
Hogy a pizza (egyébként saját sütés) Vezúv oldalában termett paradicsomával is elbír, az lágy tanninjának, ugyanakkor kellemesen csípős, mégis cizellált savainak köszönhető. Alkoholja üdítő: 12,5%.
Pöpec bor, érdemes vele kísérletezni mindenféle fogások mellett, de csak úgy, ököriszikmagában üzemmódban is bearanyoz egy Covid-délutánt.
Mindez 2690 forintért best buy.
Fotók: gusto.hu