Mindennapi olaszrizlingünket add meg nekünk ma

2024. 03. 29., 14:39
A hét bora
6468

Valaki nemrég a fejemhez vágott valamit, de már nem emlékszem, hogy mit.

Csak mondandójának konklúziója maradt meg bennem: „...az olyan lenne, mintha te minden nap csak olaszrizlingről írhatnál”.

Nekem ezzel semmi bajom nem lenne, vágtam vissza vigyorogva, hiszen, ha vallásos lennék, a miatyánk szövegét is átírnám erre: Mindennapi olaszrizlingünket add meg nekünk ma.

(Amúgy biztos vagyok benne, találnék az év minden napjára egy-egy olaszrizlinget, és bár bizonyára nem mindegyik csalna örömkönnyeket a szemembe, a végére határozott képet adhatnék a fajta jelenlegi állapotáról. Jó móka volna.)

Ateista imám meghallgattatott, elém dobta a sors keze a Zelna Füred névre keresztelt 2022-es Olaszát. Mégcsak nem is borszaküzlet, hanem egy hiper polcán figyelt háromezer párszáz forintért.

A balatonfüredi Zelna birtokról legutóbb a Decanter World Wine Awards (DWWA) 2022-es versenyén platinaéremmel (97 pont) díjazott 2021-es Olaszrizlingjét kóstoltuk.

A 2022-es a szortiment egy másik darabja. A Füred név értelmezhető, az alatta található birtok szó viszont nem tudom, mire utal, bizonyára nem a birtokborra, hiszen ez egyetlen dűlő, mégpedig a Farkó-kő biogyümölcséből készült. 

Három hónapig nevelkedett finomseprőn, innen nyerhette az átlagosnál mélyebb színét és zamatgazdagságát. 

Illata is elég intenzív, masszív alma-körte-barack hármasra épül, előrevetítve a citrusos-sós aromákat. Ízben a gyümölcsöket valóban erős ásványos aromák keretezik.

A test kellemesen teltkarcsú, energikus savak visznek dinamikát a kortyba.

A Balatonfüred-Csopaki borvidék közösségi márkájának, az úgynevezett HegyBornak egyik oszlopos tagja ez a tétel. 

Fotó: gusto.hu