Most ez a kedvenc spanyol vörösborom

2019. 12. 14., 18:04
A hét bora
4560
By

Nagyon szeretem a spanyol vörösborokat, leginkább azokat, amelyek gyümölcse a Ribera del Duero borvidéken érett. Szerencsémre a Radovin borkereskedés a műfaj egyre izgalmasabb tételeit sorakoztatja fel.

A Ribera del Duero idehaza talán nem olyan ismert borvidéke Spanyolországnak, mint mondjuk Rioja, pedig az igazi nagy borok a Duero mentén születnek. A borvidék több ikont is adott a borvilágnak, hogy csak kettőt említsek, a Pingust és a Vega Siciliát.

Azt szeretem a Ribera del Duero boraiban, hogy már crianza kategóriában is nagy borok benyomását keltik. A Bodega De Bardos (a Grupo Vintae csoport tagja) arról híres, hogy képes a borvidék adottságait autentikusan visszaadni a boraiban.

Bírom a címkéjét, ami akár egy skandináv krimi borítója is lehetne. Sok romantika nincs benne, és az egyetlen, ami értelmezhetetlen számomra ebben a borban, hogy miért éppen az Ars Romantica nevet adták neki.

Azt talán már mondanom sem kell, hogy 100% tempranillo az alapanyaga, amely 14 hónapig érlelődött francia barrique hordókban.

A fa ott van, de szervesen beépült az illat- és ízképbe. Illata a hordó és az érlelés fűszereiből és az élénk gyümölcsösségből (feketeszeder, áfonya, feketeribizli) építkezik.

Izmos, vastag test, bőséges, de koptatott tanninnal. Elegáns textúra. Savérzetét a tömény gyümölcs táplája, a korty vége üdítő.

Az érleltség és frissesség artisztikus egyensúlya teszi vonzóvá és felejthetetlenné ezt a bort.

Megéri az árát, 4590 Forint.