Nagyon finom a 2019-es Vylyan Bogyólé

2019. 11. 06., 16:44
A hét bora
5442
By

A Vylyan Bogyólé úgy készül, ahogy Beaujolais-ban a nouveau, vagyis az újbor.

Ép, egész fürtöket halmoznak egymásra a zárt erjesztőtartályban. Az alsó réteget a felsőbb rétegek súlya nyomja, megroppannak a bogyók, beindul a természetes erjedés, amelynek során szén-dioxid keletkezik. A szén-dioxid szép lassan eluralkodik a tartályban, az erjedés pedig a felsőbb rétegek bogyóinak belsejében megy végbe.

Az eljárás következtében megmaradnak a piros gyümölcsöket idéző aromák, leginkább málna-, szamóca-, eper-, áfonyaillatot árasztanak az ily módon készült, könnyű, gyümölcsös, fiatal, lendületes vörösborok. A módszert Beaujolais vidékén kívül a Cote du Rhone egyes területein, Languedoc-Roussillonban, Spanyolország La Mancha tartományában, és a Vylyannál alkalmazzák.

A zweigelt és portugieser cuvée-je ebben az évben is igazi gyümölcslé. Kedves, illatos, friss, lágy, zamatos koncentrátum málnából és szederből. Talán még sűrűbb, koncentráltabb, teltebb, mint az eddigiek. Nagyon-nagyon finom.

A Vylyan pincészet 15. éve fiatal tehetségek címkéjével öltözteti fel újborát, a Bogyólét. Idén is kiírták a címkepályázatot. Minden országos tervezőgrafika szak meghívást kapott a pályázatra, s a szakmai zsűriben is képviseltették magukat a képző intézmények. Az idei nyertes Eszteró Anett, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója!