Nem tudom, mikor ittam ilyen szép magyar pinot noirt
A pohárban Etyeki Kúria Pinot Noir Válogatás 2016.
Az Etyeki Kúria 2001-ben elsőként telepített pinot noirt a borvidéken. Az elmúlt húsz évben bebizonyította, hogy nem tévedett, a fajta otthon van a mészköves, viszonylag hűvösnek mondható borvidéken.
Nemcsak az alapborok szintjén tud villantani vele, csúcsbort is képes faragni belőle.
A 2016-os Pinot Noir Válogatás igazán meggyőző példája ennek.
A külön-külön erjesztett, legígéretesebb tételek 300 literes francia és osztrák újhordókban érlelődtek, majd 10 hónap után a legkiemelkedőbbeket műhelymunka keretében házasították.
Az eredmény pazar.
Érett, téglavörös szín. Izgalmas illat, benne föld, avar, az avarban ibolya, ha nem is lófej-széles, de virul.
Ízben meglepően friss, kiegyensúlyozott, elegáns a savak és a tannin játéka, a korty tele van élettel, gyümölcsökkel.
Meghatározó jegy a szilva, de nem lekvár, nem is aszalt, hanem a legérettebb formáját hozza.
Ízben is ott az avar-gomba-földes trió, lecsengésében felvillan az ibolya.
Illatban-ízben a legnagyobb élmény, hogy bár az érettség minden jegyét felmutatja, mégis vitális, lendületes, még mindig fiatal bor.
7200 forint a Bortársaságnál.
Fotók: gusto.hu