Nagy élmény az Öreg tőkék bora

2022. 01. 15., 18:09
A hét bora
4902

Vadásszuk a kiemelkedően jó ár-érték arányú borokat. Úgyhogy dobtunk egy hátast, amikor az Aldiban a Kreinbacher birtok szortimentjének középre pozicionált, 2018-as Öreg tőkék borát 2999 forintért vehettük le a polcról.

Korábbi évjáratait is nagyon szerettük és lelkesen fogyasztottuk. A 2018-as az extrém meleg június miatt emlékezetes, a szőlő olyan gyorsan fejlődött egész nyáron, hogy a borászok alig győztek a nyomában loholni. A lombsátorral igyekeztek megóvni a szőlőt a hőgutától.

A bor neve nem üres marketingfogás, a gyümölcs valóban Somló legjobb bazaltos területeinek idős tőkéiről szüretelt olaszrizling (48%), hárslevelű (30%) és furmint (22%). Bogyózás és rövid héjon áztatás után spontán erjedt, majd 8 hónapig érlelődött magyar és francia hordókban.

Egy osztrák borbarátom mondta, amikor megkóstolta, látszik, hogy ennél a pincészetnél nagyon jól bánnak a fával. Bizony, a hordókezelést tanítani lehetne. 

A borban visszaköszön a forróság, leginkább mély, aranysárga színében, de nem nyomja agyon. Illatában vitális, friss, fehér húsú gyümölcsök: körte, alma, őszibarack, grapefruit. 

Mindehhez ízben markáns citrusos és sós aromák társulnak. 

A korty széles, mindennek ellenére hűvös, lecsengésében sós-minerális, mesterien kikalapált savakkal. 

1, 8 g/l maradékcukra finom egyensúlyt teremt a 13%-os alkohol és az 5, 7 g/l titrálható sav között. 

Nagy élmény. 

Fotók: gusto.hu