Ott a legszebb a furmint, ahonnan ered

2021. 05. 05., 19:35
A hét bora
4669

Van olyan vélekedés, miszerint a furmint a Szerémségből származik, arról a borvidékről, amely a török korig a magyar királyság első számú beszállítójának számított.

Hogy ez nemcsak legenda, arra a 21. században Sagmeister Ernő 2017-es Kanias Furmintja lehet a bizonyíték. Itt kell megjegyeznünk, hogy a fajta amúgy 2009-ben támadt fel a borvidéken, amiben borászunk óriási szerepet játszott.

Jelenleg Sagmeister a szerémségi Tarcal-hegyen művel 2 hektár szőlőt, a Kanias (Kányás-) dűlő is itt található. Mondanom se kell, a művelés vegyszermentes-organikus, nemcsak azért, mert a birtok a Fruska Gora nemzeti park közvetlen szomszédságában található, hanem mert ez a filozófia egyfajta lelki szükséglet.

Amikor a bort vakon kóstolom, azt se tudom, mi van a poharamban. Kizárásos alapon találom ki a fajtát, amiben a fehér virágos aromák mellett momentán a friss, ropogós almás jegyek dominálnak. Amúgy ásványok garmadával, elegáns szerkezet cizellált savakkal, krémes testtel. A hordó főleg illatban van jelen, ízben már teljesen integrálódott.

Éteri tisztaság, könnyedség, elegancia, kevés kén. Azok közül való, melyek újrafogalmazzák borképünket.

***

A Bortársaságnál vettük 4990 forintért.