Szekszárdi a húsvét bora

2021. 04. 04., 18:41
A hét bora
4026

Nem csak azért, mert mindkettőnek van vallásos áthallása.

1. Heimann Agnus 2017.

Az sem véletlen, hogy Heimannék merlot válogatása az Agnus nevet viseli. Ugyanis ez a tétel Heimann Ágnes ízlését tükrözi, ő boronálta egybe a legszebb, neki tetsző 300 literes barrique hordók tételeit.

(Ugyanakkor utal a katolikus miséken felhangzó Agnus Deire is, amit Ágnes asszony kórustagként nem egyszer énekelt.)

Először 2009-ben viselte Heimann bor az Agnus nevet, ez a 2017-es a merlot válogatás második évjárata.

Kiemelkedő évjárat volt a 2017-es, ezért is születhetett meg ismét ez a válogatás. A Porkoláb-völgy tetején fekvő 20 éves ültetvényen a francia klónok csodálatosan beérett szőlőt produkáltak.

A szeptember 30-án szüretelt szőlő betonkádban erjedt napi kétszeres körfejtés mellett, majd 22 nap héjon tartás után préselték.

Most 4 évesen már teljes szépségében ragyog. Illata szofisztikált, mélysége van. Fűszerek, érett, de nem aszalt gyümölcsök és lila virágok vad vadonja.

Ízét a gyümölcsök vezetik (szilva, áfonya, fekete cseresznye) . Tanninja puha, savai gyengédek, érettebbnek hat a koránál. Elegáns, kiegyensúlyozott, széles, nemes, kifinomult kortyok.

2. Heimann Franciscus 2017.

A szekszárdi heimanni értelemben befogadó bor, képes asszimilálni a legkülönlegesebb fajtákat is. Tökéletes példája ennek a sagrantinót 2007 óta meghonosító Franciscus.

A fajta az itáliai Umbriában őshonos, a legenda szerint Szent Ferenchez érkező zarándokok plántálták földjébe az első vesszőket. Heimannék anno Assisi környékén találkoztak a sagrantinóval és legalább olyan mély nyomot hagyott bennük, mint Giotto freskói.

Szekszárdon polgárjogot nyert, ma már bárki telepítheti.

A Franciscusnak egyharmadát alkotja, a maradékon cabernet franc és kékfrankos osztozik (47% sagrantino, 45% cabernet franc, 8% kékfrankos).

Nagyvonalú és elegáns szerkezet. A fűszereket gazdagon méri. Még picit érdes a tannin, de már simul. Kulturált, nemes savak.

Fotók: gusto.hu