Szekszárdon is születhet nagy cabernet franc

2023. 04. 01., 19:53
A hét bora
2752

Michael Broadbent írta a magyar bortörténelem egyik legújabb fejezetét, amikor 2000-ben így fogalmazott: „Cabernet Franc has found it’s natural home in Villány”. 

Avagy a cabernet franc Villányban találta meg természetes otthonát. Megszületett az új borvidéki márka, a Villányi Franc.

A provokatív, elsőre képzavarnak tűnő címmel csupán azt szeretném érzékeltetni, hogy a bizonyos értelemben rivális borvidék, Szekszárd is képes ebben a műfajban etalon értékűt villantani. 

Taklerék 2018-as Szenta-hegyi Cabernet franc-ja számomra ilyen. 

Klasszikus, szerethető old school illatában fekete cseresznye, fekete bors, kakaópor, szurokfű, eukaliptusz. 

Hosszú távon a fűszeresség dominál, a gyümölcsök diszkréten megbújnak a háttérben.

A korty a magas alkohol (15%) ellenére vitális, élénk, érett, szelíd tannin, cseresznyehéj, fahéj és csokoládé ízeiben tobzódik.

Szerintem egy kicsit lazább szerkezetű, mint kellene, elbírna még több réteget, amitől nem nehezebb, csupán szofisztikáltabb volna.

Ugyanakkor érteni vélem, hogy a 2022-es Decanter World Wine Awards mustrán 90 pontra értékelte a zsűri. 

Megvan benne a nagybor minden kelléke. Legszebb arcát másnap mutatja, addigra minden alkotóeleme összesimul, mint egy puzzle darabkái.

5950 forintért vettük a Bortársaságnál.

Fotók: gusto.hu