Szuper magyar biobor 1500 forintért? Hihetetlen, de igaz

2021. 08. 15., 18:52
A hét bora
6248

Ha tegnap valaki azt mondja nekem, hogy 1500 forintért olyan pöpec magyar biobort mutat, hogy leesek a székről, kiröhögöm. Ma meg tényleg leesek a székről. 

Koch Organic Castellum 2019. Vagyis a Koch borászat követte el, abszolút bio, és a számomra eddig ismeretlen, castellum nevű szőlőből készült.

A castellum kunbarát, tramini, bianca és rajnai rizling keresztezésével született borszőlőhibrid. Közepes érési idejű, termésbiztonsága kiemelkedő. Minősége kielégítő, lelágyulásra nem hajlamos. Peronoszpórával, lisztharmattal szemben ellenálló, rothadásra nem hajlamos.

Míg Ausztriában valamennyi üzlet polcán számottevő a biotermékek aránya, ráadásul legyen szó sajtról vagy borról, egyik sem drágább mint a nem bio, addig nálunk a biotermékek száma elenyésző, és ha egyáltalán feltűnik a polcokon, akkor még mindig horror árat kell fizetnünk érte. 

Ezért is dobtam egy hátast, amikor egy hipermarket polcán megakadt a szemem a Koch pincészet Organic névre keresztelt bioborán.  1500 forintért akkor is megér egy próbát, ha kuka. De nem hogy kuka, hanem…

A pohárba töltve már kedves arany színe is vonzó.

Hízelkedő illatában bodzavirág és sárga alma, őszibarack, akácvirág, némi frissen vágott fű váltja egymást. 

Ízben a barack vezet, utána jönnek a virágok, majd alma, lecsengésben a bizsergetően vitális citrusfélék is megjelennek.

Puha, rugalmas test, az üdítő, mindössze 12% alkoholtartalom mellett meglepő komplexitás jellemzi.

1500 forintért a lehető legjobb vétel. Ilyen remek ár-érték arányú borral már rég találkoztam.