Új bor a Szent György-hegyről

2021. 03. 02., 17:33
A hét bora
4760
By

A Kanadából hazaszármazott Gilvesy Róbert a kilencvenes évek elején szeretett bele a Szent György-hegyen fekvő romos Esterházy-présházba. Építésznek tanult, a saját tervei alapján keltette új életre a több mint 200 éves pincészetet, amely ma a Bencze és a Szászi birtok mellett a Szent György-hegy meghatározó borászata.

Gilvesy legújabb tétele, a 2019-es St.George a Váradi-dűlő organikusan termelt három szőlőjének (rajnai rizling, olaszrizling, furmint) mesteri házasítása. Hogy milyen arányban, nem tudom, de egyik fajta sem lóg ki. Részben spontán, részben irányított erjesztéssel készült tartályban és 500 literes magyar hordókban.

Kristálytiszta, intenzív, friss, harapós illat, a gyümölcsös (őszibarack, zöldalma, egres, ananász, lime) és ásványos jegyek csodaszép egyensúlya. Ahogy melegszik és nyílik a pohárban, a gyümölcsök és az ásványosság mellett fűszernövények is megjelennek.

Azokat a borokat szeretem a legjobban, melyekben az illat és az íz, a légnemű és a cseppfolyós halmazállapot szétszálazhatatlan egységet alkot. Ez ilyen. Annyira egy, hogy a korty közepén az orr és a nyelv egyetlen szervként működik. Vagyis ízben mindaz maradéktalanul visszaköszön, amit illatban produkált, az őszibaracktól a lime-on és ásványokon keresztül a zöldfűszerig.

A test könnyed, de tartalmas, megvannak a maga mély villanásai, fröccsnek nem innám. 

Kifinomult savai (6, 8 g/l) energetizálják a kortyot. 12, 5% alkoholtartalma a régi szép időket idézi, amikor az alkoholfok nem igen szökött ennél magasabbra.

A bor kulcsszava a tisztaság és az alkotórészek közötti egyensúly. A Bortársaságnál 3450 forint, ami ebben az esetben abszolút reálisnak tűnik.

Neve egyszerre utal a termőhelyre és Gilvesy Róbert nagyapjára, Györgyre, aki 1929-ben vándorolt ki Kanadába, a Nagy-tavak vidékére, illetve a kettejüket összekötő sárkányölőre.

Fotók: gusto.hu