Végre találtunk egy igazán elegáns rozét

2022. 05. 03., 11:45
A hét bora
5271

A borok bambija, mindig így definiáltam a rozét. Szinte mindegy, hogy a vörösborkészítés melléktermékeként leengedett léről vagy rozénak szüretelt szőlőről beszélünk. 

A rozé divatja már több mint egy évtizede töretlen. Biztos forrásból tudom, hogy a borkereskedők egész évben rozéból adják el a legtöbbet. Javítsanak ki, ha tévedek.

És az a vicc, hogy a legeslegtöbbet olykor nem tavasztól őszig, hanem például februárban értékesítik. 

Sokat gondolkodtam azon, mi lehet a rozédivat oka (na jó, azért nem vittem túlzásba), de arra jutottam, valószínűleg borszerűtlensége lehet a magyarázat. 

A rozét – hiperintenzív gyümölcsössége miatt – olyanok is szívesen kortyolják, akiket amúgy a bor komolyabb műfajai hidegen hagynak. 

Mivel ez nálam pont fordítva van, vagyis kizárólag a bor komolyabb műfajai okoznak heves szívdobogást, extra öröm, ha a rozék között karakteres, borszerű darabra bukkanok. 

A St. Andrea 2021-es Rosa Mysticája momentán ilyen. 

Kékfrankos, cabernet sauvignon és pinot noir rozénak szüretelt küvéje. Már a palack rendhagyó formája és a bor lazacvörös színe is eleganciát sugall. 

Illatban nem a hazai rozéktól elvárt-megszokott tuttifrutti szörpös aromák tolonganak, hanem inkább boros karaktere domborodik ki. Ásványos és fűszeres inkább, csipetnyi sóssággal, csak a hátteret adja a málna, csipkebogyó, cseresznye és leheletnyi rózsa. 

Ízben finom, vitális savai csodás egyensúlyt alkotnak krémes-olajos, már-már sűrű textúrájával. Komplex, intenzív, energikus, vibráló, izgalmas bor, messze kiemelkedik a hazai rozémezőnyből.

2790 forintért vettük a Bortársaságnál.

Fotók: gusto.hu