A 10 legjobb magyar vörösbor 2021-ben

2021. 12. 29., 17:44
Borok
41378

A fehérborok után összegyűjtöttük az idei év legemlékezetesebb vörösborait. Ezeket kóstoltuk, ittuk, szerettük a legtöbbször. Kezdjük a legeslegemlékezetesebbel.

St. Andrea Nagy-Eged Bikavér Superior 2017

Óriási magyar sikerek születtek a 2021-es Decanter World Wine Awardson, a világ legnagyobb, legbefolyásosabb borversenyén. Magyarország 4 platinaéremre, 15 aranyra, 40 ezüstre, 32 bronzéremre lehet büszke.

Hab a tortán, hogy a St. Andrea pincészet egyenesen történelmet írt ezen a megmérettetésen. 

A 2017-es Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavére Best In Show (97 pont) nagydíjat kapott, vagyis bekerült a világ 50 legjobb bora közé.

Kékfrankos, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. A pincészet első bikavére tisztán a Nagy-Eged dűlőből.

Mindene mély, a színe, az illata, az íze. Illatában érett fekete bogyós gyümölcsök, szelídek és vadak egyaránt. Fel-felvillan benne valami mentás hűvösség. Ízben a leggazdagabb. A gyümölcsök: feketeszeder, érett feketecseresznye, feketemeggy, áfonya. 

Sava, tanninja tanítanivaló egyensúlyban. A szerkezete puha, tanninja olvad, a karaktere meleg, de nem lekváros, minden porcikájában ott a vitalitás.

Thummerer Superior Egri Bikavér 2016

Karácsonykor érkezett a szomorú hír, hogy Thummerer Vilmos, az Egri Borvidék ikonikus alakja 78 éves korában meghalt.

Nem olyan régen kóstoltuk Superior Bikavérét, ami mély nyomokat hagyott bennünk. Azóta többször is kóstoltuk, és most ezzel búcsúzunk a hazai borvilág meghatározó alakjától

Illatában ott kavarog őszi avar, föld, piros bogyós gyümölcsök, integrálódott hordó, fűszerek, menta, csokoládé.

A tanninok odateszik magukat, de nem élnek külön életet az ínyen és a szájpadláson, egy-egy pillanatra felhorgadnak, aztán visszazuhannak a gyümölcsösség mindent átfogó hullámaiba.

Vitális, friss savak a hordós érlelés letisztult jegyeivel. Old school, de ebben most kivételesen nincs semmi pejoratív. Mert jól iható, nem akar a töménységével hódítani és nem nyomja agyon a hordó.

Másnap: piros bogyós gyümölcsök, menta, ánizs, negro, itt-ott reszelős tanninok. A korty szemcsés, szűretlen gyümölcslé, széles, anyagszerű textúra.

Még tud fejlődni, még van benne erő, energia.

Ráspi Soproni Kékfrankos (a természetes szépség) 2017

Horváth József, alias Ráspi a magyar borvilág egyik legmegosztóbb figurája. Borász, séf, vendéglátós, gombavadász, garabonciás, megmondó, a természetes borkészítés kereszteslovagja.

Ezt a 2017-es kékfrankosát a diósdi Szerencsesarok Delikátban találtuk 3500 forintért.

Ugyanez a minőség a határ nyugati oldalán Blaufränkisch és minimum hatezer forintba kerül. Idehaza a fajta egyik etalonja. Karner Gábor, Losonci Bálint, Heimann fogható hozzá.

Csodás mély színe előrevetíti pazar illatát. Frissen facsart gyümölcslé: meggy, feketeszeder, áfonya, feketeribizli. Hűvös karakterét a menta és fenyő fokozza.

Ízben a gyümölcsök és medvecukor mellett az ásványérzet is jelentős. A korty lágy, de textúrája mégis feszes, mondanám, elasztikus. A tannin puha, érett, a szerkezet tartóoszlopa.

Olyan bor, amire érdemes odafigyelni. Még sokszor fogjuk újrakóstolni.

Etyeki Kúria Pinot Noir 2018

Aranyat kapott a 2021-es Concours Mondial de Bruxelles, bronzot a Decanter - World Wine Awards megmérettetésen.

Az Etyeki Kúria 2001-ben elsőként telepített pinot noirt a borvidéken. Az elmúlt húsz évben bebizonyította, hogy nem tévedett, a fajta otthon van a mészköves, viszonylag hűvösnek mondható borvidéken. 

Ez a 2018-as Pinot az egyensúlyával fog meg. Illat, íz, sav, tannin, lecsengés nagyon egyben van. 

Illatában az érett piros-fekete bogyós gyümölcsök szétszálazhatatlan kevercse, de ott az ibolya és az avar is, mint kvázi fajtajegyek. 

A korty egyszerre lágy és feszes, mondhatni, rugalmas.

Pinot noirhoz és a termőhelyhez képest meglepően meleg a karaktere, ami ugyanakkor nagyon kedvessé teszi. 

Mestermunka, nem kérdés. 

Sebestyén Csaba Indigo 2020 

A szekszárdi borász a 2000-es évek elején jött ki először ezzel a márkával. Komolyan vette a zweigeltet, amely nálunk a kombinátos idők szovjet exportra szánt híg löttyeként vonult be a történelembe.

A rendszerváltás utáni nagy lelkesültségben néhányan próbálkoztak vele, de idővel feladták a kísérletezést.

Nem úgy Sebestyén, aki Indigóra keresztelve azóta is évről évre előrukkol ezzel a tintakéklila szörppel.

Illata feketeribizli, áfonya, frissen facsart meggylé küvéje.

Ha vakon kóstolnám, illat és íz alapján azt gondolnám, valami Dél-Rhone pince bevezető alapbora. Na, jó, ez talán túlzás, mert azért hűvösebb a karaktere. Egészen pontosan hűvös és forró egyszerre.

Íze az illatot négyzetre emeli. Minden gyümölcs még intenzívebb, még ütősebb.

Hogy a pizza (egyébként saját sütés) Vezúv oldalában termett paradicsomával is elbír, az lágy tanninjának, ugyanakkor kellemesen csípős, mégis cizellált savainak köszönhető. Alkoholja üdítő: 12,5%.

Mindez 2690 forintért best buy.

Heimann Agnus 2017

Először 2009-ben viselte Heimann bor az Agnus nevet, ez a 2017-es a merlot válogatás második évjárata.

Kiemelkedő évjárat volt a 2017-es, ezért is születhetett meg ismét ez a válogatás. A Porkoláb-völgy tetején fekvő 20 éves ültetvényen a francia klónok csodálatosan beérett szőlőt produkáltak.

A szeptember 30-án szüretelt szőlő betonkádban erjedt napi kétszeres körfejtés mellett, majd 22 nap héjon tartás után préselték.

Most 4 évesen már teljes szépségében ragyog. Illata szofisztikált, mélysége van. Fűszerek, érett, de nem aszalt gyümölcsök és lila virágok vad vadonja.

Ízét a gyümölcsök vezetik (szilva, áfonya, fekete cseresznye) . Tanninja puha, savai gyengédek, érettebbnek hat a koránál. Elegáns, kiegyensúlyozott, széles, nemes, kifinomult kortyok.

Bökő Dávid Tihany a Balaton Partján 2019

Ez a kedves, könnyű kékfrankos-zweigelt harminc éves tőkéken termett, spontán erjedt, majd fél évet töltött magyar tölgyfahordóban. A házasítás derítetlenül-szűretlenül került a palackba.

Illata frissen facsart meggylé, frissességét napok múlva is megőrzi.

Gyümölcsössége mellett tapintható az ásványosság, finom, sós villanások a gyümölcstesten. 

Amikor teljes szépségében kinyílik, aromajegyei között feltűnnek fűszerek, gyógynövények is.

Tanninja jelzésszerű, sava üdítő. Legnagyobb meglepetés az alacsony, mindössze 12% alkoholtartalom. 

Ja, és nagyon bírom a címkét: képeslap 1928-ból.

Joó Tamás Villányi Cabernet franc 2017

Fajtajelleges illatát finom őrölt fűszerpaprika, feketebors, aszalt szilva vezeti. Később kinyílik benne egy csokor ibolya.

Ízképét intelligens, vitális sav, puha tannin alakítja. A szerkezete-struktúrája játékosan könnyed. Itatja magát. A kortyban fordul a kocka, az aszalt szilva van elöl, mögötte a fűszerek, leghátul pár szál ibolya.

Utóízben a fűszerek, különösen a feketebors jelenléte meghatározó.

Joó Tamás nagyszülei az ’50-es években már készítették a jó öreg kékoportót. Tamás 2013 óta palackozza 6-7 hektáron, a villányi és siklósi területen termelt borait. Ez a cabernet franc a siklósi várra néző, de bizarr csengésű Akasztófa-dűlő termése.

18 hónapig érlelődött 500 literes magyar tölgyfahordóban.

3600 forintért vettük, de nagyobbat dobbant volna a szívünk, ha mondjuk 2999 forintba kerül. Reálisabb ár-érték arány, szerintünk. Amúgy a címkéje is egész jó.

Bakonyi Villányi Cabernet Franc 2017

Bár Villány-Siklós az ország legdélibb, legmelegebb borvidéke, ennek a bornak a hűvösség a jellemzője. Menta, ánizs, eukaliptusz, fekete bors. Mindezek részei a cabernet franc fajtakarakterének, de maga a bor túlmutat a fajtán.

Ahogy korábban is írtuk, most is az az alapélményünk, hogy nem azért szeretjük, mert cabernet franc, hanem mert zseniális bor, mellesleg cabernet franc.

Közelebbről: mély színe előre árulkodik az illat és íz komplexitásáról.

Illatában a fent sorolt fűszerek mellett gyümölcsök: piros és fekete áfonya, fekete szeder, málna, fekete cseresznye.

Ízben a fűszerek és gyümölcsök szétszálazhatatlan harmóniája uralkodik.

A korty testes, de könnyed, sűrű, de elegáns. A menta hűvössége mindent átjár. Tanninja érett, savai kulturáltak. Csupa elevenség, kirobbanó életkedv. Az egyik legizgalmasabb magyar vörösbor, amit az elmúlt 20 évben kóstoltunk. 

4350 forintért vettük a Bortársaságnál.

Kiss Gábor Rouge 364 2020

Első, 2011-es évjárata óta rajongója vagyok. Soha nem csalódtam benne. 

Ár-érték arányban (2590 Ft) máig verhetetlen. A korty teltsége, az íz gazdagsága, zamatai sokszínűsége mindig többet adott, mint amennyibe került.

Most is. Brutális, szinte fekete szín. Illata málna (málnacukor), érett fekete cseresznye, erdei gyümölcsök (áfonya), lila virágok (ibolya), mediterrán fűszerek, menta.

A bor szövete lágy, kellemesen tapad az érett tannin, minden kortya simulékony. Finom savak, könnyedség és komoly tartalom találkozása az artisztikum vasalódeszkáján.

50% cabernet franc, 20% merlot, 20% cabernet sauvignon, 10% kékfrankos fantasztikus elegye.

A kategória további hírei