Ezért a 10 magyar fehérborért rajongtunk 2022-ben

2022. 12. 31., 15:36
Borok
11509

A legjobb vörösborok mellett összeállítottuk az idén kóstolt fehérborok top 10-es listáját is.

Zárójel: szerintünk a hazai fehérborok sokkal izgalmasabb, árnyaltabb, sokrétűbb, gazdagabb és egyedibb képet mutatnak, mint a vörösök. Zárójel bezárva. A sorrendnek itt szintén nincs semmi szerepe.

Györgykovács Olaszrizling 2020

Egy meleg somlói évjárat krémes, telt, zamatos önarcképe. A struktúra lágy, de a gazdag ásványosság feledteti a karakteres savak hiányát. Az íz kortyról kortyra változó sokszínűsége lenyűgöző: zöldtea, bazalt, extra szűz olívaolaj, aszalt paradicsom, őszi- és sárgabarack. Györgykovács forever!

Légli Géza Matacs Chardonnay 2021

A Matacsnak stílusa, egyénisége van, vakon is hasonlít a korábbi évjáratok levéhez, védjegye az intenzív gyümölcsösség, a hűvös-meleg karakter szétbogozhatatlan egysége, a krétás-ásványos keret, és a lecsengés finom citrusos bája. A non plus ultra az elegancia. Illatban, ízben, struktúrában olyan harmonikus élményt kínál, ami messze kiemeli ezt a tételt a tucatborok sorából. Gyümölcsössége mindenesetre lehengerlő: szőlő, őszibarack, mangó, ananász, citrom, grapefruit, lime, vilmos körte, mandarin. De van benne fűszerként hűvös menta is, sőt a krétás-ásványos jegy is ott körvonalazódik diszkréten a háttérben. További izgalmat jelent a savak és a pici maradékcukor játéka.

Gilvesy Sauvignon Blanc 2021 

Ha vakon kóstolnám, azt hinném, valami kifinomult új-zélandi tétellel van dolgom. Persze ha jobban fókuszálok, észreveszem az ásványosság olyan extrém koncentrációját, amilyennel új-zélandi borokban nem találkoztam. (Ott is akad mineralitás bőven, de egészen más karakterű.) Szóval inkább azt mondom, a stílusa újvilági, de a Szent György-hegy különleges terroirja mégis valami olyan plusszal ruházza föl a fajtát, amitől az egész szofisztikáltabb, izgalmasabb képet nyújt. Megvan benne az összes közhelynek számító fajtajelleg-ecsetvonás (egres, csalán, fű, grapefruit, őszibarack, fehér húsú paprika, bodza), mindez illatban és ízben is pazar egyensúlyt alkot a savakkal, alkoholtartalommal. A Váradi-dűlő termése préselés után hűtött tartályban erjedt, majd fél év finomseprős érlelés után került palackba. A dizájn pöpecül simul a tartalomhoz. 

Bott Frigyes 2020-as Bio Furmint

Frici a Duna és a Garam között fekvő muzslai borvidéken működik, aligha akad olyan hazai borrajongó, aki ne ismerné. A furmintot egész fürtösen préselte, spontán erjesztette, végül szűrés nélkül palackozta. Bár nem áztatta a gyümölcsöt héjon, a bor színe mégis elképesztően mély, finoman opálos, sűrű, súlyos, olajos cseppekben folyik le a pohár falán. Hűvös, tiszta illatában a fajta háttérbe szorul, vakon kóstolva legalábbis nem egykönnyen vágnánk rá, hogy furmint. Ingerenciánk sincs a fajtajegyeket kutatni, a bor annyi más izgalmat és elmélyülésre csábító aromát tartogat. Intenzív illatában tobzódnak a fehér húsú gyümölcsök, zöldteás jegyek, a menta, némi frissen szedett gyógynövény és ásványosság. A korty gazdag, üdítő, friss, citrusos savakkal, húsos, harapható, magát a szőlőt is megidéző aromákkal. Ja, és burgundis pohárban sokkal jobban érvényesül, mint a képen látható karcsú kehelyben.

St. Andrea Mária 2020 

Első blikkre színtiszta chardonnay. Ezt a képzetet erősítette a bor gyümölcsös karaktere (őszibarack, ananász, citrom) és a finom hordós aromák elegye. Végül kiderült, jogos az asszociáció, hiszen a chardonnay, furmint, sauvignon blanc házasítás Lőrincz Gyuri pincéjében valóban burgundiai inspirációra készült. A St. Andrea birtok egész szellemisége és stílusa Burgundiához áll a legközelebb. Puha, kedves, ízgazdag, minden porcikájában összehangolt, kiegyensúlyozott bor. 

Figula Köves 2020

Már első szippantásra különleges, izgalmas. Illatában érett gyümölcsök, fehér virágok, gyógynövények és zöldfűszerek. A zöld az ízképnek is meghatározó karakterjegye, amit a hűtött erjesztés alatt végig héjon tartott olaszrizling visz a furminttal kötött házasságba. A korty krémes, elegáns, telt, tele az olaszrizling héjából kinyert elektromos vibrálással. Hogy a 30 százaléknyi furmint mit ad a közösbe, nem tudom, nem lehet ennyire szétszálazni ezt a duót. Annyi biztos, hogy a 70 százalék olaszrizling bebizonyítja, ebben a fajtában még sok lehetőség van és nemzetközi szinten is versenyképes borokat lehet belőle faragni. Nem mellesleg a Köves az egyik legdrágább magyar fehérbor.

Zelna Olaszrizling Balaton Organic 2021

Először nyert magyar olaszrizling platinaérmet (97 pont) nemzetközi borversenyen (Decanter World Wine Awards), ami a műfaj történetében egyedülálló. Nem hiszem, hogy van az a borverseny, ahol mi 97 pontot adnánk rá, de nem is ez a fontos. A bor szép egyensúlyban van, a pincészetben elfoglalt státuszához (belépőbor) és a műfaji átlaghoz képest jóval többet nyújt. Már a színe is mélyebb arany. Illata összetett, árad a virágos gyümölcsösség, leginkább fehér húsú őszibarack megfejelve egy kis mandulával, később befigyel az ananász és a mangó is. Az illat hátterében, az elegáns mandulás kesernye mellett némi zöld füves feeling is lebeg, ami ízben még határozottabban körvonalazódik. A  korty húsos, szaftos, meglepően telt, ezt támogatja a 14% alkoholtartalom is. Érettség és frissesség egyensúlya, bizsergető savak, elég hosszú utóíz, melyben a mandulás kesernye összeolvad a füves-ásványos aromákkal.

Demeter Szerelmi Hárs 2018

Mindene intenzív és dús: színe, illata, íze, teste. Mézes-virágporos-gyógynövényes aromái a fajtáról, a hárslevelűről messziről árulkodnak. Forró karaktere ellenére is finom savak kontúrozzák az ízképet. Magas alkoholja és 7 gramm maradékcukra ellenére is száraz karaktere dominál, valamennyi alkotóeleme példás egyensúlyban van. Finom, nagyon finom, ez nem kérdés. 

Balassa Furmint 2021

Nyolc dűlő gyümölcse hordóban és tartályban erjesztve, érlelve (hordó-tartály 70-25%). A színe mélyebb, ragyogóbb, mint az előző évjáraté. Illatából kiabál a furmint: őszibarack, lime, zöldalma, ibolya, fehér orgona, és egy kis sós tengervíz. A test is teltebb, mélyebb, tapinthatóbb. Szikár, feszes, izgalmas a korty szerkezete, citrusos, elektromosan vibráló a lecsengése sok virággal és ásvánnyal. A számmisztikusoknak: 5 g/l maradékcukor áll szemben 7,7 g/l savval. 

Fehérvári Borbirtok Nagy-Somlói Reserve Juhfark 2020

Mély arany színe igazán vonzó. Illata leginkább a naspolyára emlékeztet, meg a túlérett körtére és őszibarackra, és van ott még egy kicsi punnyadt déligyümölcs, talán mangó. A korty telt, lágy, hangsúlyozom, lágy, egyáltalán nem savas, ízben a kissé már túlérett gyümölcsök mellett ott vibrál a somlói ásványosság. A hordó aromái szerencsére nem élnek külön életet, a 6 hónapos seprőn érlelés pedig valószínűleg csak jót tett a bornak.Ittam ennél sokkal karakteresebb, egyedibb, izgalmasabb juhfarkokat. Ebben a borban az tetszik, hogy a maga egyszerűségében képes közvetíteni egy sokrétű borvidék gazdagságát.

Fotók: gusto.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Ezt a 10 magyar vörösbort szerettük a legjobban 2022-ben

A kategória további hírei