95 pontos champagne-t kóstoltunk

2019. 05. 04., 09:55
Buborékláz
4094
By

Billecart-Salmon Brut Sous Bois

Pinot noir, pinot meunier és chardonnay titokzatos arányú kevercse az alapbora, amely ebben az esetben elég sokáig érlelődött hordóban. A tétel elkészítéséhez a tradíció szolgáltatta a receptet.

Erre utal a „sous bois”, a dongák alól (ejtsd: szu boá) kifejezés is.

Minden porcikáját átjárja a fa, tölgyfa hordóban erjedt valamennyi alkotóeleme, majd ugyanott érlelődött maga a blend. A tölgy pörkölési jegyei azonban nem elfedik, hanem inkább felerősítik az érlelés során kialakult aromákat.

A pincészet kizárólag saját élesztővel dolgozik, hosszú ideig tartó, lassú erjesztést alkalmaz, így sikerül megőriznie a friss, gyümölcsös illat- és ízjegyeket, melyek a ház valamennyi tételét jellemzik.

Minden igazán nagy champagne egy nagy fehérbor. A parányi buborékok a hosszú érlelésen átesett pezsgők esetében segítenek megőrizni a frissességet, illetve alapvetően a krémes textúra szövetét alkotják. Jó példa erre a Brut Sous Bois.

Habzása abban a pillanatban elcsendesedik, ahogy kitöltjük a fehérboros kehelybe. A buborék olyan apró, hogy szemmel szinte nem is érzékelhető. Nagy testű, krémes, olajos bor terül szét a pohárban. Ez esetben ne forgassuk, mert a pezsgőnek erre nincs szüksége, a szinte láthatatlan pezsgés mozgatja a bort, pöfékeli ki az illatot, levegőzteti.

Citrusfélék, fehér húsú és aszalt gyümölcsök, pörkölt aromák, karamell, növényi jegyek, vanília. Ezekből épül fel sajátos karaktere. Csontszáraz, ezért főleg ínyencek kedvence. Szigorúan 10 Celsius fokon szabad fogyasztani. Elegáns, testes aperitif, de még többet árul el magáról halak és tenger gyümölcsei mellett. Nem árt, ha a tányéron akad egy kis füstös íz, segíthet feltárni a pezsgő mélyebb ízrétegeit.

A Wine Spectator 92, a Wine Enthusiast 95 pontra értékelte.

Az ára hazai viszonylatban különösen húzós, 23 500 Ft, de hát egyszer élünk.

A pezsgészet 1818-ban Nicolas François Billecart és Elisabeth Salmon házassága révén jött létre Champagne Mareuil-sur-Ay régiójában. A közepes méretű pincészetet már akkoriban is a legjobbakkal emlegették egy lapon, ma egyértelműen Champagne referencia birtokai között a helye.

Azon kevesek egyike, amelyeknek pincekulcsa alapításuk óta máig az eredeti tulajdonosok kezében van. Harminc hektár saját ültetvényről szüretel, 140 hektárról pedig felvásárolja a jó minőségű szőlőt. Ez utóbbi területek a Marne-völgyben, illetve a Reims környéki dombokon találhatók.