Hatalmas sikert értek el a Kreinbacher pezsgők

2024. 06. 19., 21:22
Buborékláz
1826
By Gusto

Idén 21. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb bor- és pezsgőversenyét, a Decanter World Wine Awards-ot.

A világ legjobban figyelt és követett megmérettetésén a somlói Kreinbacher Birtok duplázni tudott, Brut Classic és Prestige Brut pezsgője is aranyérmet hozott el.

Magyarország remekül szerepelt az idei megmérettetésen, hiszen a tekintélyes zsűri összesen egy Best in Show-t, négy platinát, 13 aranyat, 56 ezüstöt és 67 bronzérmet osztott ki a hazánkból érkező tételek között.

Best in Show és platinaérmet csak tokaji borok kaptak. A mindössze 50 Best in Show közé a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es Aszúja került be.

Két platinaérmet szerzett a Balassa, és egyet-egyet a Pajzos Tokaj, valamint a Sauska Tokaj. Az aranyérmesek mezőnyében – a Kreinbacher pezsgőin kívül- a Balatonfüred-Csopaki, Tokaji, Somlói és a Szekszárdi Borvidékről származó borok szerepeltek.

A rendkívül szigorú szabályok szerint folyó zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeseket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont). Best in Show kategóriába az ezen a két lépcsőn túljutott tételek közül az az 50 bor kerülhet csak be, melyek kategóriájukban valóban a legkiemelkedőbbek.

A 2024-es DWWA-ra nevezett tételek közül a Kreinbacher Brut Classic 96 pontot, a Prestige Brut pezsgő pedig 95 pontot elérve aranyérmet nyert el. A Kreinbacher mind az öt nevezett tétele érmet hozott: a két arany mellett nagy öröm a Rosé Brut pezsgő ezüstérme és a Juhfark 2022, valamint az Öreg Tőkék Bora 2021 bronzérme.