A Carassia is nyert két érmet a pezsgő vb-n

2018. 07. 12., 21:19
Buborékláz
5732
By

A legjelentősebb nemzetközi pezsgőversenyen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a Kreinbacher pezsgők mellett a magyar érdekeltségű Carassia-pezsgők is elhoztak két érmet. Egy jó barátunk hívta fel rá a figyelmet.

Aranyat kapott a Carassia NV Blanc de Blancs nyerspezsgő, ezüstöt Carassia NV Blanc de Blancs brut pezsgő. Mindkét tétel 100% Chardonnay.

"Négy vállalkozó kedvű, erdélyi kötődésű barát és pannonhalmi öregdiák, Gál Tibor és néhány üveg jóféle kárászteleki szilvapálinka társaságában a kétezres évek elején úgy döntöttek, hogy a partiumi Szilágyságban feltámasztják a bor- és pezsgőkészítés hagyományát" - olvassuk az egyre sikeresebb pincészetről a Bortársaság honlapján.

A pezsgő Kárásztelken csak tradicionális módszerrel (méthode traditionnelle), azaz palackban érleléssel készül, melynek előállítása a XVIII. századi kezdetektől szinte változatlan. Ugyanakkor a termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – ultramodern felszereléssel, helyben történik.

A vadregényes induláskor sem az alapítók, sem Gál Tibor nem sejthette, hogy másfél évtized alatt a pezsgők iránt így megnő az érdeklődés. Bár Románia és Magyarország borkultúrája nagyban eltér egymástól, közös pont, hogy a pezsgőfogyasztás itt is, ott is felfelé ívelőben van, így elkel még néhány pezsgőpincészet. A kárászteleki pince jobban nem is időzíthette volna a bemutatkozást.

Valami tényleg pezseg a Szilágyságban.

(forrás: bortarsasag.hu)