A hét bora most egy bio champagne

2022. 04. 02., 20:12
Buborékláz
11554

Amikor 1847-ben Arany János Toldija pályadíjat nyer a Kisfaludy Társaság pályázatán, Champagne-ban már lerakták a Bérêche pezsgészet alapjait, amely 175 éve a család tulajdona. 

Champagne legújabb kori történelmében Jean-Pierre Bérêche szerzett hírnevet a pincészetnek, aki két fiával, Vincent-nal és Raphaëllel közösen 9 hektáron a legjobb dűlőkben művelik a chardonnay-t, pinot noirt és pinot meunier-t.

2004-ben a borvidéken az elsők között tértek át a vegyszermentes művelésre. Úgy tudom, ma minden pezsgőjük száz százalékban bio.

Használt hordókkal spontán erjedéssel dolgoznak, a második erjedés alatt – koronasapka helyett – parafadugóval zárják le a palackokat, melyeket általában 36 hónapig érlelnek. 

Ez a Brut Réserve 70 százalékban az aktuális év, 30 százalékban réserve alapborok cuvée-je.

Lendületes habzását mély szín és apró buborékokból építkező krémes, nagy, széles test váltja fel.

Illata finoman oxidált, ez stílusuk része. Méz, kamilla, szárított növények, dió, piritós, körtekompót, narancs és citrom kavarog a pohárban. 

A struktúra krémes, vastag, puha, miközben a csípős savak minden kortyot folyamatosan energetizálnak. Utóízében felerősödnek a sós-minerális jegyek.