Aranyérmes lett az Etyeki Kúria pezsgője

2020. 03. 02., 18:24
Buborékláz
5415
By

Aranyeső hullott a magyar borokra a német Mundus Vini borversenyen.

Az 54 országból érkezett 268 szakértő több mint 7500 bort kóstolt, a legjobban az olaszok szerepeltek, a második legeredményesebbek a spanyolok lettek, harmadik helyen a franciák végeztek, negyedikként ünnepelhettek a portugálok, őket pedig a németek követték 239 éremmel.

Ennek a magyarok csak töredékét érték el, de az is nagy szó: 20 aranyérmet és 9 ezüstérmet hoztunk el.

Az éremkirály a Varga Pincészet 5 aranyéremmel és egy ezüsttel, kiemelten sikeres volt a Grand Tokaj 4 aranyéremmel, ebből egy Best in Show (Grand Tokaj Eszencia 2013), a legjobb magyar száraz fehérbor a Mad Wine 2016-os Mad Furmintja, a legjobb vörös pedig Günzer Tamás Mátyás Cuvée-je 2017-ből.

A sok „papírforma” győzelem mellett a legmeglepőbb talán az Etyeki Kúria Sparkling Sauvignon Blanc pezsgőjének aranyérme – főleg mivel most először készült ilyen az etyeki borászatban.

Etyek már javában dolgozik az Etyeki Pezsgő termékleíráson, ezért is öröm minden visszaigazolás.

A Sparkling Sauvignon Blanc ugyan nem hagyományos erjesztésű pezsgő, hanem az Asti-módszerhez hasonló metódussal készült.

Mérész Sándorék előtt egy konkrét ízvilág lebegett, a módszert a célhoz rendelték. „Egy nekünk kedves fajta, egy nyughatatlan borász és egy kísérlet: a sauvignon blanc mustot tartályban erjesztettük, két hónapig finomseprőn érleltük” – írják maguk a készítők.

Úgy látszik, a német borverseny bírái is szívükbe zárták az etyeki pezsgőt.

A magyar érmesek teljes listája!