Az egyetlen olasz pezsgő, amely képes versenyezni a champagne-nyal

2019. 12. 26., 17:33
Buborékláz
7678
By

A champagne-nyal egyedül versenyképes olasz pezsgőt Giulio Ferrari találta fel az észak-olasz városkában, Trentinóban, 1902-ben. Később, örököse nem lévén, konkurensére, Bruno Lunellire hagyta a boltot.

A lenyűgöző sort az idei Gourmet Fesztiválon kóstoltuk. Most ismét sikerült feleleveníteni. Óriási élmény. A szilvesztert már nem tudjuk elképzelni nélküle.

Ferrari Maximum Brut

Kristálytiszta illat ásványokkal, gyümölcsökkel, főleg a zöldalma aromáival. Ízben is az ásványosság van előtérben, aztán a csonthéjasok, végül a toast aromák bomlanak ki.

Sós-száraz, elegáns utóíz. Nem olyan komplex, mint egy champagne, de nagyon elegáns és krémes struktúra.

Ferrari Maximum Rosé

Nagyon gazdag gyümölcsösség (eper, málna, szamóca) és intenzív, élénk savak.

Illat és íz teljes összhangja, a lecsengésben és a szárazpróbában sejtés szinten előbújnak a toast aromák.

Ferrari Perlé 2013

Egy légies, könnyed, laza, áttetsző szerkezetű vintage.

Sok gyümölcs illatban, ízben: fehér húsú őszibarack, grapefruit, ananász. Az idő nem tényező.

Ferrari Perlé Zero

Illatban markánsabb, mint a korábbi tételek. Az ásványosság és a toast aromák mellett itt a zöldfűszerek alkotják a leitmotívot.

A pörkölési aromák egyre intenzívebbek, ahogy melegszik a pohárban.

Ferrari Lunelli Riserva 2009

Az idő itt sem tényező, oxidáltságnak semmi jele. Friss, energikus.

Citrusfélék és egzotikus gyümölcsök (ananász) vezetik az illatot, aztán rozmaring, citromos krémtorta, méz és földimogyoró kavarog a különleges ízkombinációban. Hosszú, krémes lecsengés.

Giulio Ferrari Riserva del Fondatore 2007

A chardonnay egyik legszebb megnyilvánulása. Csodálatos aranyszín, fantasztikusan elegáns, kifinomult gyöngyözés. Minden elképesztően felfokozott ebben a pezsgőben.

Komplex illatában ásványosság, egzotikus gyümölcsök, fehércsoki, mogyoró, fűszerek, mézes aromák a szárazpróbában. Ízben az ásványosságot akácméz, grapefruit, ananász, citrusfélék arzenálja koronázza. Több mint tíz éves, de az idő ebben az esetben is megfoghatatlan.

Sztori

Bruno Lunelli 1952-ben avatott kézzel nyúlt a rátestált örökséghez. Megszállottság és szakmai fanatizmus tekintetében talán még le is körözte mesterét. Ráadásul az ő esetében a tökéletesség hajszolása kifinomult üzleti érzékkel párosult. Ennek bizonyítékaként évről évre növelte a palackszámot, miközben az imádott nedű kiváló minősége mit sem változott.

A szőlőtermelők többségét sikerült rádumálnia, hogy csak neki és csak pezsgőalap-bort termeljenek. Amikor Bruno papa 1969-ben átadta a marsallbotot három fiának, a Ferrari már évi százezer palackot értékesített a gyöngyöző buborékból.

A három Lunelli fivér, Franco, Gino és Mauro máig töretlen lelkesedéssel ügyködik a klasszikus metódussal készülő spumante tökéletesítésén. Ennek érdekében Trentinót valóságos chardonnay-paradicsommá varázsolták. Nem túlzás, hogy a francia őshaza után ez az egyetlen pontja a világnak, ahol igazi champagne-t készítenek.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a nagy világversenyeken a Ferrari pezsgők nem egyszer maguk mögé utasítják legeredetibb francia vetélytársaikat.