Ez a legkülönlegesebb pezsgő, amit valaha kóstoltunk

2020. 10. 04., 16:03
Buborékláz
6168
By

Éves átlagban viszonylag sok champagne-t kóstolunk, már ami az alappezsgőket illeti. Grand cru besorolású pezsgőből azonban ez volt az első élményünk.

Francis Egly Champagne ikonikus figurája. 12 hektáron, három grand cru falu határában (Ambonnay, Verzenay, Bouzy) fekvő szölöültetvényeiről szüreteli a teljesen érett alapanyagot.

A három grand cru falu borait 50 százalék rezervborral házasítja, a második erjedést pedig minimum három év seprőn érlelés követi.

Kép forrása: Bortársaság

Francis Egly a champagne-i organikus szőlőművelés egyik úttörője, aki elsőként kezdett alacsony terheléssel és érettebb szőlővel dolgozni, aminek az eredményeként igazi terroir pezsgőket tudott felmutatni.

Szortimentjének legolcsóbb darabját (29 750 Ft) volt szerencsénk kóstolni. Az élményt nem mostanában fogjuk kiheverni.

Túlsúlyban van benne a pinot noir (70%), kevés a chardonnay (30%).

Színe mély, érett, a vintage pezsgők árnyalatait idézi.

Komplex illatában péksütemény, élesztő, citrusaromák és ásványosság.

Textúrája krémes-selymes, a buborékok aprók, a pohárban letisztult, nagy kaliberű bort találunk. Eleganciája páratlan.

A pezsgés frissességet és izgalmat visz a kortyba, de inkább a struktúrát építi, és félúton szinte elbizonytalanodunk, pontosan mit is kóstolunk. Bort? Pezsgőt? Harmadik dimenziót?

Ezért is mondom, hogy a legkülönlegesebb élményünk.