Ezektől a pezsgőktől lepadlóztunk

2024. 03. 12., 20:07
Buborékláz
8136

Az idén 30 éves etyeki Hernyák birtokról szól majd a sztori. Hernyák Laciról, Hernyák Tomiról, na meg Valiról.

Miközben írom a történetüket, kipattintottam két pezsgőjüket. 

Ők már 20 évvel ezelőtt felismerték, hogy az etyeki borvidék, Törley örökségeként, a pezsgőről szól. Azóta dolgoznak az ügyön, hogy az Etyeki Pezsgő - nagybetűvel - eredetvédettséget élvezzen. 

A portréírás pepecselős munka, amíg elkészülök vele, addig is szeretném hírül adni, hogy ez a két pezsi világszám. Ez nem várhat.

Az egyik az aktuális Brut, a másik a 2016-os Vintage.

Óriási önbizalomról tanúskodnak Törley József 1882-ben lejegyzett sorai: „Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani.” 

Hernyákék nem gondolnak ilyen nagyot, pedig pezsgőiket bátran odatenném egy champagne-sorba. Ha nem tudnám, akkor kitalálnám, hogy van francia, Champagne-ban működő tanácsadójuk. De erről majd a portréban bővebben.

A Brut chardonnay, pinot noir és pinot blanc egyenlő arányú házasítása. Kristálytiszta, vibráló, üde, gazdag, játékos, komplex, kiegyensúlyozott. Ásványossága és citrusos gyümölcsössége hátterében leheletfinom toast aromák, könnyű pirítós és vajkeksz. Puha minden korty, apró buborékjai a bársonyos struktúrát építik. 

Szerkezete, aromagazdagsága és eleganciája, a gyümölcsök és a toast aromák játékos egyensúlya egyik legutóbbi champagne élményemet, a Paul Bara Brut Réserve-t juttatja eszembe. 

Bár rajongok a pezsgőért, a gyakran méregdrága Vintage tételek a legtöbbször kifogtak rajtam. Zavarba jövök tőlük, mert nem értem a presztízsüket. Mármint értem, de nem érzékelem. Egyszerűen nem ízlenek: nehezek, túl sok bennük a toast aroma, gyakran az oxidáltság is zavar, valahogy nem igazán találom meg bennük az egyensúlyt és az eleganciát.

Ezért is volt nagy meglepetés ez az immár 8 éves Vintage 2016-ból. Debütálásakor közönségdíjat nyert a Stílusos Vidéki Éttermiség gasztrofesztiválján. Most a legjobb formájában van. Erőteljes ásványosságánál csak a pörkölési aromák voltak határozottabbak (pirítós, élesztő), de úgy, hogy a gyümölcsösséget (alma, körte, őszibarack, lime, ananász) nem nyomták el. Minden kortya olvad, légies, áttetsző, mintha üvegből volna.

Fotó: gusto.hu