Ezekkel a pezsgőkkel búcsúzunk 2021-től

2021. 12. 30., 12:46
Buborékláz
4653

Egy csokorba szedtük az utóbbi idők legszebb pezsgőélményeit. Három champagne és három magyar pezsgő a kedvencünk, mi ezekkel búcsúzunk 2021-től egy szebb, vírusmentes jövő reményében.

Ruinart Brut

Illatban friss, érett gyümölcs, körte, őszibarack, citrusfélék, fehér virágok.

Kristálytiszta, vibráló, üde, gazdag, játékos, komplex, kiegyensúlyozott. Ásványossága és gyümölcsössége hátterében leheletfinom toast aromák.

Hosszú lecsengés, üdítő savak, zöldalma és ásványok, egy pillanatra felvillan a mentalevél, az utolsó íz citrusos, de nem lehet megmondani, mennyi idő elteltével tűnik el a szájból.

A Deutz Brut Classic belépő a champagne világába. 

A somlói Kreinbacher pincészet nemcsak saját pezsgőivel dob nagyot a magyar borpiacon, hanem azzal is, hogy Champagne legjobbjait hozza ide. Mint például a Deutz szortimentjét.

Nem szeretjük az agresszíven élesztős pezsgőket. Ebben csak virág és gyümölcs, ásvány és egészen finom krémes textúra van. A mi pezsgőnk.

Alapanyagát a legjobb minőségű szőlőkből válogatták a legszuperebb cru területekről. 1/3 pinot noir, 1/3 chardonnay, 1/3 pinot meunier alkotja. Legalább 20% réserve bor van a házasításban.

Csodás, finom, apró buborékok gyöngyözése alkotja a krémes textúrát. Illatban fehér virágok (akác, fehér orgona, fehér ibolya) és fehér húsú gyümölcsök (őszibarack, grapefruit, mangó). Ízben a gyümölcsök dominálnak, a virágok háttérbe vonulnak, a finom ásványiság is szót kér. Minden kortya kifinomult és arisztokratikus. 

Paul Bara Brut Réserve

A valaha tapasztalt legfinomabb pezsgés. Olyannyira láthatatlanok a buborékok, hogy mire a szánkhoz emeljük, krémes, nagy fehérbor terül szét a pohárban.

Krémes, légies, elegáns, nemes minden procikája.

Illatában egzotikus gyümölcsöké, leginkább citrusféléké a főszerep.

Az ízképet is alapvetően a citrusfélék határozzák meg: lime, citrom, mandarin, bergamot, grapefruit. Az élesztős-toast jegyek finoman háttérben maradnak, olykor fel-felvillannak, de minden ropogós korty végén a citrusoké az utolsó szó.

Legemlékezetesebb benne a hallatlanul finom, selymes-krémes szerkezet.

Nem véletlen, hogy a Wine Advocate 91 pontra értékelte.

80 % pinot noir és 20 % chardonnay házasítása, az érlelés messze a kötelező 15 hónapon túl, 3-4 éven át tart.

Kreinbacher

A magyar pezsgők frontján 2014-ben újabb áttörés történt. A kísérletező kedvű somlói Kreinbacher birtok komoly energiákat ölt a témába. Külön feldolgozót és érlelő pincét épített, ahol egy champagne-i pincemester, Christian Forget segítségével champagne-i élesztővel faragták ki a négy forradalmi tételt.

Óriási előrelépés, hogy a nagyüzemi tankpezsgők mellett végre jelentős számban megjelentek a piacon a klasszikus palackos erjesztésű pezsgők. 

Kreinbacher Prestige Brut

A legszebb, legjobb, legkifinomultabb magyar pezsgő, amely már nemzetközi összehasonlításban is bizonyított. Golden alma, virágok, méz, citrusfélék, ásványosság. Becsapós, mert elsőre az intenzív habzás után úgy érezzük, a szén-dioxid egyszerűen elillant.

De aztán a szénsavasság egyre bizsergetőbb formában tér vissza, fokozva ezzel az intenzív gyümölcsös-ásványos aromákat. Elegancia, elegancia, elegancia. 71% chardonnay, 29% furmint küvéje.

Kreinbacher Extra Dry

Habzása intenzív, aztán pillanatok alatt átalakul borrá. Furcsa műfaj a pezsgő, jobb esetben a nagybor élmény fokozása, a buborékok ugyanis hamar a struktúraépítés szerepét veszik át, olyan krémességet produkálva, amilyet egy csendes bor sosem lenne képes felmutatni.

Zöldalma, körte, barack, mandula, minerális sós jegyek. Hiába, na, ebben a formában is kiütközik Somló védjegye. Tobzódnak a zamatok, életöröm, csupa pozitív kisugárzás árad a pohárból. Pinot noir(51%), furmint(39%) és chardonnay(10%) küvé

Sauska Brut

Idén a Sauska birtok 45% furmint, 35% hárslevelű és 20% chardonnay házasításával készült Brut pezsgője aranyat, a pincészet Rosé Brut pezsgője ezüstérmet kapott a világ legrangosabb versenyén (Champagne and Sparkling Wine World Championships).

A Sauska Brut valahol a champagne és a prosecco között egyensúlyoz. Szerkezetében is könnyebb, áttetszőbb egy champagne-nál. És a toast-aromák sem olyan direktek. Aromákban amúgy rendkívül gazdag: citrus, lime, menta, őszibarack, zöldalma versenyez a pohárban.

Az alapanyag a Medve-, Birsalmás-, Úrágya- és Istenhegy-dűlőkből, valamint a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről származik.

Egész fürtös préselés, reserve bor hozzáadása, 10 gramm / liter dosage és több mint 15 hónap palackos érlelés. Mind egy-egy fontos momentuma az artisztikus élménynek.

A sav-cukor arány példaértékű, lecsengésben a citrusok harangoznak.

Fotók: gusto.hu