Ezt a spanyol pezsgőt már nem cavának hívják

2020. 07. 04., 16:48
Buborékláz
4899
By

A spanyol pezsgők iránti egyre növekvő rajongásomat Németh Ági borszakíró (a Vince magazin volt főszerkesztője) kollégámnak köszönhetem.

Mióta családjával évekkel ezelőtt nagy bátran kiköltözött a Sant Sadurní d’Anoia nevű katalán városkába (erről szuper blogot is vezet), szóval egyenesen a spanyol pezsgő szívcsakrájába (már csak ezért is irigylem), itthon pedig megszervezte a Fiesta de Vino boreseményt, azóta egyre inkább képbe kerülök.

Neki köszönhetően ismertem meg a Vino Castillo spanyol borokra-cavákra-spiritekre specializálódott borszaküzletet is a Dob utcában.

Ott vettem (4990 Ft) ezt a zseniális pezsgőt, aminek egyik érdekessége, hogy már nem cavának hívják.

A történet elég bonyolult (nem zanzásítom, úgyse sikerülne), oldalunkon maga Ági írta meg.

Én most konkrétan magára a corpinnat névre keresztelt (azt jelenti, Penedés szívében született) spanyol pezsgőre koncentrálnék.

A név változik (a cava azért sokkal egyszerűbb volt), a lényeg nem. A corpinnat/cava őshonos szőlőkből készül, a bor alapját alapvetően a három helyi szőlő, a Llopart Brut reserva esetében 40% Xarel·lo, 30% Macabeu, 30% Parellada alkotja.

Elegáns, apró buborékok, finom, krémes szerkezet. Fehér húsú gyümölcsök: őszibarack, lime, grapefruit, zöld alma.

Később szárított mezei virágcsokor fűszernövényekkel (főleg menta). Csodálatos egyensúly a frissesség és az érleltség között.

Telt, hosszú, száraz korty, amelyben visszaköszön a zöld alma a mezei virágokkal, mentalevéllel. Szép, tiszta, hosszú ízek.

Champagne-ban is szeretnék.

(fotók: gusto.hu)