Csodát rejt ez a mokány kis palack

2024. 03. 17., 13:50
Buborékláz
3848

Nem bor, nem sör, nem is pezsgő, mégis az egyik legüdítőbb buborékos alkoholos ital. 

Mi az? 

Idehaza valószínűleg még mindig kevés helyes megfejtés érkezne erre a találós kérdésre. 

A válasz Nagy-Britanniában, a skandináv országokban, Franciaországban, de ma már a világ számos más országában is evidens: hát a cider!

Pedig kies hazánkban is ébredezik már a ciderkultúra, csak valahogy a magyar alma nincs igazán döntéshozói szinten megbecsülve, ami nagyon tud fájni. 

Adottságainkat tekintve akár élen is járhatnánk a cidergyártásban. De évről évre halljuk a gyümölcstermesztők panaszait, hogy nem tudják eladni (vagy csak jóval áron alul) a gyümölcsöt.

Pedig kereslet bizonyára volna rá itthon is. 

A neve amúgy héber eredetű, a shekar (erős, erjesztett ital) szóra vezethető vissza, amely a görögben sikeraként, a latiban siceraként, ófranciául cisdcre-ként jelenik meg. 

A legnagyobb cidertermelő ma is Franciaország. Bretagne-ban az almából készített alkohol nemzeti italnak számít, és tizennégytől kilencvenkilenc éves korig mindenki issza. Bögréből, breton palacsinta mellé. 

Ezt a bretagne-i kisüzemi cidert a Bortársaság polcáról lőttük. Ott figyelt a cuki kis palack, adta magát, hogy meg kell kóstolnunk.  

Illata fokozhatatlan, a gyümölcs intenzitása éppenhogy szét nem feszíti a mokány kis butéliát, ami csodát rejt. 

Alma, almáspite, reszelt alma, rózsa, szegfűszeg, fahéj, virág, lime, narancs és mangó, ezek jelennek meg a szaglóérzékek horizontján. 

Buborékjai finomak, akár egy pezsgőé. Ízben az illatarzenál teljes eszköztára visszaköszön puha savak és citrusos, hosszú utóíz kíséretében.

A GALIPETTE bukfencet jelent és többszáz lelkes almatermelőt tömörítő régi almaszövetkezetet takar amúgy Bretagne-ban és Normandiában.  

A feldolgozás során pur jus-vel, vagyis koncentrátum helyett 100% spontán erjesztett almalével, természetes édességgel, alacsony alkohollal, minimális kéntartalommal dolgoznak. Hogy a gyümölcsöt valamennyien bioszemlélettel termesztik, az nem is kérdés. 

Alkoholtartalma annyi, mint egy normál lager söré, vagyis 4, 5%. Mivel durván itatja magát, szerencsére alkoholmentes verzióját is készítik, amely eddig a legjobb élmény az alkoholmentes italok világában. 

Fotók: gusto.hu