Három szuper proseccót találtam

2018. 06. 16., 14:33
Buborékláz
11078
By

Jól megjegyeztem magamnak a Zardetto nevet. Ilyen elegáns és ugyanakkor ilyen jó árú proseccókat még senkitől sem ittam.

A Zardettók száz éve kizárólag borral foglalkoznak, a pincészet jelenlegi vezetője Fabio Zardetto pedig egyenesen buborékspecialista. Tizenhárom éven keresztül ő volt a  Prosecco di Conegliano Consortio igazgatója, és neki köszönhető pincészetük nemzetközi elismertsége is.

Rizolo Col Fondó

Szűretlen, palackban erjesztett frizzante. Mivel a seprő a palackban marad, a színe opálos. Fogyasztás előtt a palackot érdemes kicsit felrázni, hogy a seprőt felkeverjük, így ízgazdagabb ugyanis, mintha felrázás nélkül, „tisztán” innánk.

Illata intenzíven gyümölcsös (alma-körte-őszibarack) és finoman élesztős. Ízben a gyümölcsösség vezet, buborékszerkezete krémes. 2100 forintért ilyen finom és eredeti proseccót még nem ittam.

Porta Monticano Extra Dry - DOC

Ár-érték tekintetében (3100 Ft) ez a tétel is verhetetlen. Ha belegondolok, hogy egy sima Veuve Clicquot áráért (12 000 Ft) négy palackkal vehetek ebből, nem habozok egy percig sem. Illata pazar, tobzódik benne virág és gyümölcs.

Zöldalmás-őszibarackos, vidám savait 16 gramm maradék cukor kerekíti, a korty üdítően száraz. Telt, krémes íz, finom buborékok, hosszú lecsengés. De ami a legfontosabb, elejétől a végéig elegáns a korty.

Cavalier Organic Brut - DOCG

Ez már 4500 Ft, de még mindig kettőt vehetek belőle egy alap champagne áráért. Ragyogó, tiszta, intenzív íz elegáns virágos-ásványos-gyümölcsös aromákkal. Illat és íz ritkán egészíti ki egymást ilyen harmonikusan.

Bónusz, hogy organikus, de olyan kifinomult, hogy innentől már semmi nem számít. Apró buborékjai puha krémes struktúrát építenek. Vibráló, energikus savai hosszan kitartják az utóízt.

A proseccoról

A prosecco 2009 óta már nem a hasonnevű szőlőből készül. Pontosabban magát a szőlőt többé nem proseccónak hívják. Amúgy sokszor éltek a gyanúperrel, hogy nincs is annyi prosecco szőlő a területen, mint amennyi palack lejön róla. A szőlőfajta tulajdonképpen visszakapta régi nevét, amelynek csengése kevésbé muzikális. Úgy hívják: glera.

Ez adja a prosecco nevű „pezsgő” 85%-át. A maradék 15%-ban bianchetta, verdiso, perera, pinot blanc és charonnay kölcsönözhet további aromákat a habzóbornak. Ezeket vegyesen a glera ültetvényekben szórják el, majd azzal együtt gyűjtik be.

Hogyan készül a prosecco?

A szőlőt mindenhol kézzel szüretelik, majd a pincészetbe szállítják. Kíméletes préselés az első momentum. Száz kilogramm szőlőből maximum hetven liter bor nyerhető. A mustot 5-10 Celsius fokon 10-12 órán keresztül acéltartályokban ülepítik. Következik az alkoholos erjedés, amely 15-20 napon keresztül zajlik, szintén az acéltartályokban, 18-20 Celsius fokon.

A folyamat végén íme az alapbor, amelyet egyébként tranquillo, csendes formában is forgalmaznak. Tagadhatatlan, hogy ez a verzió nem tartogat túl sok izgalmat.

A prosecco tehát tranquillo (csendes bor), frizzante (enyhén habzó) és spumante (habzó) formában lát napvilágot.

A prosecco habzását nem hozzáadott, hanem természetes széndioxid adja. Az olasz módszer (metodo italiano) a következő. Hermetikusan zárt acéltartályban élesztő és cukor hozzáadásával történik a másoderjesztés, amely során széndioxid keletkezik.

Ez maximum harminc napig tarthat. A procedúra segít megőrizni a proseccóra jellemző primér gyümölcsösséget, friss savakat, üdítő aromákat. A palackozás után még 30-40 napot pihentetik a pincében, azután fogyasztásra kész.

A borokról még több info itt.