Mi ezzel a pezsgővel koccintunk szilveszterkor

2018. 12. 28., 16:07
Buborékláz
1327
By

Évek óta Kreinbacher pezsgővel koccintunk szilveszterkor. Most is ezt fogjuk tenni.

Ezúttal a Brut Classic 2015 Magnum palackra esett a választásunk.

Furmint (71%) és chardonnay (29%) kifinomult házasítása.

Úgy tűnik, nem önszuggesztió, hogy a magnum palacknak van jelentősége. Összehasonlítottuk a 2015-ös 0, 75 dl-es Brut Classic sima és dupla palackját.

A magnumnak krémesebb, finomabb a szerkezete, gyümölcsössége is szélesebb pályán mozog.

Azért lehet ez így, mert „a normál és a magnum palack nyaka azonos átmérőjű, az űrmérték viszont a duplája, így a palackos erjedéskor fele annyi levegő társul az erjedő pezsgőhöz. A kevesebb oxigén tíz nappal megnyújtja a második erjedést, a lassabb folyamat közben pedig komplexebb aromaszerkezet alakul ki.”

Fehér virágok (akác, fehér orgona) és frissen facsart déligyümölcsök (grapefruit, narancs, lime) bódító elegye az illat.

Ízben megmaradnak a virágok, de a gyümölcsösség és ásványosság kerül fölülre.

Buborékjai egészen aprók, hamar eltűnik a habzás és átadja a helyét egy krémesen gyöngyöző nagy fehérbornak. A korty lecsengésében diszkréten visszaköszönnek a toast aromák. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Világbajnok lett a Kreinbacher pezsgő