Mi is aranyérmet adnánk az Etyeki Kúria pezsgőjének
Nemrég írtuk meg, hogy az Etyeki Kúria Sparkling Sauvignon Blanc pezsgője aranyérmet kapott a nagy presztízsű német Mundus Vini versenyen.
A Bortársaságnál ebben a rendkívüli helyzetben is remekül működik a házhozszállítás, úgyhogy rendeltünk egy pakkot, benne a díjnyertes etyeki pezsgővel.
A Sparkling Sauvignon Blanc nem hagyományos erjesztésű pezsgő, hanem az Asti-módszerhez hasonló metódussal készült.
„Az Asti pezsgőkészítési eljárás abban különbözik az egyéb módszerektől, hogy itt nem készül csendes alapbor. A szőlő mustját a fagyponthoz közeli hőmérsékleten tárolják. Amikor előveszik, lassan hagyják felmelegedni nyomás alatt, az erjedés pedig beindul.
A CO2-nek addig hagynak menekülőutat, amíg az ital el nem éri a 6%-os alkoholfokot. Akkor a tartályokat lezárják, de az alkohol még 7-7,5%-ig emelkedik. A nyomás megközelíti az 5 bart. Az erjedést végül hideg szűréssel megállítják, és az italt azonnali értékesítésre palackozzák.”
Az intenzív habzás elcsendesedése után aprócska buborékok építik a krémes struktúrát.
Illata, ahogy a sauvignon blanc nagy könyvben meg van írva: bodza, frissen vágott fű, csalán, de akad benne fehér és lila virág, sőt némi őszibarack is.
Íze is a bodza-fű-virág tengelyen mozog, lecsengésében zöld alma, citrusfélék, szőlőaromák finom savak kíséretében.
Bár 10 gramm maradékcukor van benne, a száraz kategóriába tartozik, amit az íze igazol is. Mi is aranyérmet adnánk az Etyeki Kúria pezsgőjének.
Etyeki trappistasajttal megszórt párolt karfiolhoz ittuk. Mennyei volt. A pezsgő még szárazabbnak és üdítőbbnek tűnt mellette.
3200 forintért remek vétel.